do 29. marta

U RS-u od danas na snazi restriktivne mjere, zatvorene škole i tržni centri

kafici banja luka

Zabranjen je rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost

U entitetu Republika Srpska od danas su na snazi nove mjere na sprečavanju širenja virusa korona koje će važiti do 29. marta.

Obustavlja se vaspitno-obrazovni rad u osnovnim i srednjim školama, te univerzitetima u tom entitetu i organizuje online nastava.

Zabranjen je rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost.

Zabranjeno je obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti koje zahtijevaju neposredan kontakt sa korisnicima, kao što su frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela, te rad bazena, velnes i spa centara, skijališta i skijaških centara te trgovačkih centara.

U skladu sa zaključkom Štaba za vanredne situacije RS, zabranjen je rad priređivačima igara na sreću, kao i aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više osoba u istom prostoru, kao što su pozorišta, kina, muzeji, galerije.

Ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja, a usluge ishrane i pića od 6 do 22 sata samo gostima kojima pružaju usluge smještaja.

Od 6 do 21 sat dozvoljava se vršenje usluge dostave hrane i pića, kao i šalterska prodaja hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja u i ispred ugostiteljskog objekta.

Zabranjene su i organizovane rekreativne aktivnosti, trenažni procesi i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista svih uzrasta, osim profesionalnih sportskih aktivnosti.

Pravni subjekti, republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja, kao i vaspitno-obrazovne ustanove trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Na snazi ostaje zabrana javnih okupljanja u grupama većim od 30 osoba, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba, rad fitnes centrima i kulturno-umjetničkim društvima te organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.