U RS-u sigurni: Povećanje plata neće ugroziti aranžman sa MMF-om

konvertibilna marka

Nedavno su u RS-u povećane plate, a u FBiH je, na zahtjev boraca, usvojena nova zakonska regulativa za boračku populaciju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) ranije je upozorio entitetske vlasti da ne povlače ove poteze, jer bi to moglo ugroziti aranžman sa ovom finansijskom institucijom. Riječ je o preko milijardu KM.

No, u RS-u nisu posebno zabrinuti. Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla Vlatka Malidžan iz Ministarstva finansija ovog entiteta, očekivanja su da aranžman neće biti ugrožen.

„Ministarstvo finansija RS-a ne protivi se analizi MMF-a, koja će sasvim sigurno pokazati da Prošireni aranžman sa tom finansijskom institucijom nije i neće biti ugrožen zakonima koji imaju za cilj poboljšanje primanja u RS-u“, rekla je Malidžan za Fokus.ba.

Ovo Ministrarstvo je obaviješteno posredstvom Kancelarije rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da je planirana sjednica Izvršnog odbora MMF-a na kojoj je trebao biti zaključen pregled i odobrenje naredne tranše, odgođena radi razmatranja seta zakona koji je donijela Vlada RS-a s ciljem poboljšanja primanja u realnom i javnom sektoru u RS-u i zbog odluke Vlade FBiH da usvoji Zakon o pravima boraca u Federaciji BiH.

„Okvir plata koji je Vlada RS-a planirala u javnom sektoru ostao je na prošlogodišnjem nivou, a promjena načina obračuna plata je već ranije bila definisana i u Dopunskom pismu namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom. Ministarstvo finansija RS-a će nastaviti sa utvrđivanjem mjera koje će dovesti do poboljšanja standarda svih slojeva društva u RS-u, poštujući politike sa međunarodnim finansijskim institucijama“, navela je Malidžan.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 3.7.2018. godine donio odluku o povlačenju treće tranše u iznosu od 73,6 miliona KM. U međuvremenu je Ministarstvo finansija i trezora BiH završilo sve tehničke i operativne aktivnosti za realizaciju ove odluke nakon što Odbor MMF-a odluči o isplati predviđenih sredstava.

„O nastavku aranžmana s MMF-om odlučiće Odbor ove finansijske institucije nakon što se završe analize efekata donošenja novih zakonskih rješenja usvojenih u entiteskim parlamentima“, rekla je za Fokus.ba Nataša Krsman, portparol Ministarstva finansija i trezora BiH.

Iako smo kontaktirali i Federalno ministarstvo finansija vezano za trenutnu situaciju oko kreditnog aranžmana sa MMF-om, odgovor nismo dobili.