Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

višković potvrdio

U RS-u zabranjeno kretanje osobama 65+, jedna osoba na respiratoru

Srn2020-3-21_14565_0 (1)

Imali smo i jednog ljekara u UKC-u koji je bio pozitivan na koronavirus i preduzete su mjere na odjeljenju na kojem je radio kako bi se zaštilo ospoblje i ta zdravstvena ustanova

Jedna osoba zaražena koronavirusom u Republici Srpskoj priključena je na respirator – potvrdio je premijer RS-a Radovan Višković. Radi se o osobi iz Prijedora.

-On se nalazi u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS u Banjoj Luci i priključen je na respirator – rekao je Višković.

Napomenuo je da su preostali zaraženi tim virusom stabilno.

-Imali smo i jednog ljekara u UKC-u koji je bio pozitivan na koronavirus i preduzete su mjere na odjeljenju na kojem je radio kako bi se zaštilo ospoblje i ta zdravstvena ustanova – rekao je Višković na konferenicji za novinare.

Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj (RS) donio je danas zaključak o zabrani kretanja osoba s navršenih 65 i više godina života – potvrdio je Višković.

Zabranjuje se, dodao je, svim osobama izlazak iz stanova, prostorija i objekata za stanovanje u stambenim zgradama i izvan domaćinstava, u vremenu od 20.00 do 05.00 sati ujutro.

Višković je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da se zabrana ne odnosi na zdravstvene radnike koji su na zadatku, osobe kojima je neodložno potrebna pomoć, policiju RS-a, druge pripadnike agencija za provođenje zakona i organizacija koje vrše javna ovlaštenja, a koje su na zadatku.

Zabrana se ne odnosi i na osobe kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada i na osobe kojima MUPRS-a izda dozvolu za kretanje.

-Nepoštivanje zabrane kaznit će se po važećim zakonskim propisima RS – rekao je Višković.

Ovaj zaključak stupa na snagu od danas i bit će u primjeni do 30.marta. Nakon toga će se, kaže, ocijeniti da li ima potrebe da se on produži ili ukine. Štab za vanredne situacije usvojio je i zavljučak o zabrani okupljanja u vjerskim objektima, s ciljem prevencije širenja koronavirusa u RS.

-Preporučuje se crkvenim i predstvanicima vjerskih zajednica da svoje bogosluženje i druge radnje prilagode mjera prevencije širenja novog koronavirusa – rekao je Višković.

I ovaj zaključak ostaje na snazi od danas do 30.marta.

U RS je do sada potvrđeno 59 slučajeva pozitivnih na novi virus korona (Banja Luka-45, Čelinac-3, Laktaši-2, Srbac-1, Prnjavor-1, Ribnik -1, Modriča-1, Kozarska Dubica-1, Prijedor-1, Bijeljina-1, Gradiška-1 i Derventa-1).

Trenutno su u RS pod zdravstvenim nadzorom 12.353 osobe koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2 ili su bili u kontaktu s zaraženim.

Od ukupno kontrolisanih 1.040 osoba u Rs, njih 18 nije se pridržavalo mjera kućne izolacije s ciljem prevencije širenja koronavirusa.

Te kontrole obavljenje su u posljednjih 24 sata, potvrđeno je iz entitetskog Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Nasavjesnim građanima izrečene su prekršajne kazne.

U tom bh. entitetu u poslednjih 72 sata kontrolisano je ukupno 6.085 osoba, kojima su izrečene mjere kućne izolacije, koje njih 75 nije ispoštovalo.