BiH

Pored pješačke staze

U sarajevskom parku pojavila se velika rupa

14/12/2018

Istovremeno, o ovom slučaju obaviješten je Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo

U proteklim danima u Velikom parku, iz nepoznatih okolnosti, pojavila se rupa u zemlji pored pješačke staze. Prema prvim procjenama otvor je širok jedan i dubok sedam metara, te predstavlja veliku opasnost za prolaznike – saopćeno je iz Općine Centar, koja s predstavnicima kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“, te građevinske firme „Sela” rade na otkrivanju uzroka ove neobične pojave.

O tome su, kako je saopćeno, uposlenici KJKP „Park“ obavijestili Službu za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar, te su predstavnici te službe i inspektorata Općine Centar izašli na lice mjesta, na kojem je po nalogu urbanističko-građevinskog inspektora izvršeno pokrivanje otvora i ograđivanje lokacije žutom trakom.

Istovremeno, o ovom slučaju obaviješten je Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo pod čijom zaštitom se nalazi Veliki park da bi se dale smjernice za postupanje u vezi sa ovom pojavom.

– S obzirom na nepoduzimanja aktivnosti u vezi otklanjanja ovog oštećenja od strane Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo zbog nedostatka finansijskih sredstava, Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar o ovom problemu obavijestila je i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo koji je dostavio prijedlog konkretnih mjera. Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić apelirao je na nadležne institucije da se maksimalno uključe u rješavanje ovog problema i što prije dostave smjernice za djelovanje – navedeno je u saopćenju Općine Centar.

Ajnadžić dodaje da “rupa predstavlja opasnost za prolaznike”, zbog čega će se, kako kaže, odmah poduzeti mjere na njenom ograđivanju. Od Zavoda očekuje da najkasnije u ponedjeljak dostavi smjernice za daljnje djelovanje.

Potvrđeno je i to da će radnici firme „Sela“ sutra početi s ogradnjom otvora pogotovo zbog činjenice da je frekvencija pješaka u Velikom parku jako velika.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.