BiH

BiH

U Sarajevu danas protesti dva sindikata

24/06/2021

Svoja prava će u 12 sati pred zgradom federalne vlade tražiti Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH

Za danas su najavljena dva protesta u Sarajevu.

Mirnu protestnu šetnju s početkom u 11 održat će iz Saveza samostalnih sindikata BiH. imaju pet zahtjeva, od kojih je prvi usvajanje zakona o minimalnoj plati od hiljadu KM.

Drugi zahtjev je da se što prije u parlamentarnu proceduru stave izmjene i dopune Zakona o radu koje je predložio Savez samostalnih sindikata, potom potpisivanje kolektivnih ugovora, uvezivanje radni staž, te posljednji peti, da se implementira Zakon o zaštiti na radu.

Svoja prava će u 12 sati pred zgradom federalne vlade tražiti Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Istakli su da proteste održavaju jer Vlada FBiH još nije usvojila Zakon o reprezentativnosti, koji bi Sindikatu omogućio da ostane socijalni partner u svim budućim pregovorima o statusu doktora u zdravstvenom sistemu. Iz ovog saveza navode da je zakon, koji doktorima garantuje status koji imaju svugdje u svijetu, već kompletno urađen, te da je Vlada FBiH jedini krivac što još nije upućen u parlamentarnu proceduru.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.