Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

međunarodni dan djeteta

U Sarajevu obilježen Međunarodni dan djeteta i 75. godišnjica osnivanja UNICEF-a

migranti djeca škola usk – anadolija (4)

“Sjećamo se prošlosti, zamišljamo budućnost”, poruka je manifestacije, na kojoj su predstavljene dosadašnje aktivnosti UNICEF-a, te pretpremijerno prikazan film “75 godina UNICEF-a u BiH”

Povodom Međunarodnog dana djeteta i 75. godišnjice UNICEF-a, u Sarajevu je danas održana manifestacija, na kojoj su ukazani postojeći problemi, prepreke i prilike za mlade u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sjećamo se prošlosti, zamišljamo budućnost”, poruka je manifestacije, na kojoj su predstavljene dosadašnje aktivnosti UNICEF-a, te pretpremijerno prikazan film “75 godina UNICEF-a u BiH”.

Na manifestaciji je, osim toga, dat osvrt na ulogu medija i privatnog sektora i njihov uticaj na djecu i porodice u BiH.

Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, izjavila je u uvodnom obraćanju da će, zajedno sa partnerima, nastaviti podržavati BiH u borbi protiv siromaštva s naročitim fokusom na djecu.

“Naročito ćemo posvetiti pažnju onima koji žive u siromaštvu, pripadnicima manjina, naročito romskoj djeci, djeci koja nemaju roditelja, kao i djeci izbjeglica, migranata i azilanata”, rekla je Khan.

Ingrid Mcdonald, rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) , istakla je da je rad UNICEF-a vrijedan širom svijeta, naročito u ovim teškim okolnostima pandemije koronavirusa.

“UNICEF je tu dugoročno i dio su sistema. Oni žele osigurati dobrobit djece širom svijeta. Pandemija je uticala na oko 1,6 milijarde djece u svijetu, prekinula im je obrazovanje. U BiH je otprilike 500.000 djece i mladih osoba su pogođeni prekidom nastave, koja se nastavlja i sada. Djeca nose veliki teret pandemije, na mnogo načina. Moramo mnogo više razmišljati o njima”, rekla je Mcdonald.

Dodala je da su tokom dugogodišnjeg rada s djecom naučili da se problemi moraju rješavati na vrijeme.

“Ako se ne bavimo njihovim mentalnim zdravljem i obrazovanjem, ove generacije će imati velike ožiljke, koji će uticati na njihov čitav život i na cjelokupno društvo”, poručila je Mcdonald.

Na panelima u toku dana će učestvovati predstavnici medija, privrednog sektora, mladi poduzetnici koji će pokrenuti diskusiju o tome koliko su kompanije orijentisane na dobrobit djece i porodica ne samo svojih uposlenika, nego generalno, te kakav je uticaj medijskog izvještavanja tokom pandemije COVID-19. Takođe će biti dodijeljena priznanja medijima te priznanja za individualni doprinos.

UNICEF je globalni lider u promociji i zaštiti prava djece u 190 zemalja svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Posljednjih gotovo 75 godina ova agencija Ujedinjenih nacija (UN) predano radi na zaštiti prava i unapređenju uslova života djece i njihovih porodica.

Fond UN-a osnovan je u decembru 1946. godine s ciljem da se prevaziđu prepreke koje siromaštvo, nasilje, bolest i diskriminacija prouzrokuju na putu razvoja djeteta.