Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovačka

Uvode lockdown za nevakcinisane

Cjepivo protiv bolesti COVID-19 proizvođača Pfizer/BioNTech
08.11.2021., Zagreb - Ilustrativna fotografija cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvodjaca Pfizer/BioNTech. Zdravstveni djelatnik u zastitnom odijelu i gumenik rukavicama rukuje s bocicom koja predstavlja cijepivo protiv COVID-a

“Radi se o lockdownu za nevakcinisane”, rekao je Heger na konferenciji za novinare

Slovačka će uvesti strože mjere za osobe koje nisu vakcinisane protiv koronavirusa.

Premijer Eduard Heger najavio je svojevrsni lockdown za nevakcinisane.

“Radi se o lockdownu za nevakcinisane”, rekao je Heger na konferenciji za novinare.

Prema novim pravilima, samo osobe koje su vakcinisane ili koje su imale covid-19 u posljednjih šest mjeseci moći će ući u restorane, trgovačke centre, trgovine s robom od nužde, na sportske aktivnosti i javna događanja.

Mjere koje stupaju na snagu u ponedjeljak i predviđene su za tri sedmice odraz su mjera koje su od ove sedmice usvojene u susjednoj Austriji.

Stroža pravila izuzet će vakcinisane i one koji su preboljeli covid-19 u posljednjih šest mjeseci.

Slovačka ima jednu od najnižih stopa procijepljenosti u Evropskoj uniji, s 45% ukupnog stanovništva vakinisanog u odnosu na prosjek EU od 65%. Zabilježio je 13.725 smrtnih slučajeva od početka pandemije.

Podsjetimo, dva policajca su ozlijeđena pirotehničkim napravama, a devetero demonstranata je uhapšeno u slovačkom glavnom gradu tokom protesta protiv vladinih protuepidemijskih mjera.

Ljudi su na ulice izašli kako bi protestovali protiv vladinih poteza u borbi protiv širenja epidemije covida-19, a zatražili su kraj “koronavirusne diktature”, okupivši se ispred zgrade vlade i ostalih državnih institucija u Bratislavi.