Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Finaliziran tekst mehanizma koordinacije

BiH

cvijanovic zvizdic novalic pres (5)
Foto: I. Kralj

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, potvrdio je da je nakon današnjeg sastanka sa entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem konačno finaliziran tekst mehanizma koordinacije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sastanak nije drugo trajao, jer su stvari prethodno potpuno dogovorene i tekst mehanizma koordinacija danas je u potpunosti finaliziran. Važno je reći da je to produkt zajedničkog rada Vijeća ministara i entitetskih premijera, ali i drugih institucija u BiH. O ovoj temi se dugo razgovaralo sa različitih aspekata. Mehanizam koordinacije je produkt svih nivoa vlasti u BiH i pobjednik je evropska perspektiva naše zemlje. Mehanizam će nam pomoći da u ubrzanoj dinamici preuzimamo i realiziramo sve obaveze koje nas čekaju na putu evropskih integracija. Vjerovatno ćemo na jesen dobiti upitnik i mehanizam koordinacije će biti u svojoj punoj upotrebi. Dogovor pokazuje još jednom kapacitet unutar BiH da, bez obzira na predizbornu klimu i sve što se dešava, znamo odrediti prioritete, a to je članstvo u Evropskoj uniji. U idućoj sedmici na nivou vlada mehanizam koordinacije biće usvojen u dogovorenom tekstu”, kazao je Zvizdić.

Foto: I. Kralj

Foto: I. Kralj

Svoje zadovoljstvo usklađivanjem tekst mehanizma koordinacije iskazala je i premijerka bh. entiteta Republike Srpske, koja je dodala da će na sjednici Vlade vjerovatno u četvrtak on biti i usvojen.

“Pregledali smo integralni tekst sa svim izmjenama koje smo tokom mjeseci vršili, jer je postojala formalna obaveza da se pregovarački timovi sastanu i verifikuju usaglašen tekst. Dobili smo prijedlog mehanizma koordinacije koji je jako važan na evropskom putu. On je bio najvažniji uslov u takozvanoj Briselskoj mapi puta, koja je usvojena prije nekoliko godina. Mislim da smo ga dobro sastavili i uveli sve nivoe vlasti na prava mjesta na kojima trebaju da se nalaze u okviru takvih zajedničkih tijela. Riječ je o tome da sada možemo doći do jedinstvenog stava da možemo da komuniciramo prema Evropskoj uniji. Ovo je jako važno što se dogodilo upravo sada, jer imamo šansu da do kraja godine dobijemo ‘zeleno svjetlo’ kada je u pitanju upitnik i izrada zajedničkih strategija koje bi trebale služiti kao osnova za obezbjeđivanje finansijske pomoći. Mislim da je bilo vrijeme da se postigne ovaj dogovor. Da je bilo lagano riješili bismo ovo prije dvije ili tri godine, ali došli smo do rješenja koje može da funkcioniše. Vlada će o mehanizmu koordinacije raspravljati najkasnije sljedećeg četvrtka i biće usvojen, a nakon toga smo dužni da ga uputimo u Narodnu skupštinu RS”, rekla je Cvijanović.

cvijanovic zvizdic novalic pres (4)

Dodala je da je sigurna da će i na skupštini biti usvojen, jer je u interesu Republike Srpske, kao i ostalih.

Federalni premijer Novalić istakao je da je višemjesečni trud koji je uložen u tekst mehanizma koordinacije konačno donio rezultate.

“Raduje me da smo stigli na kraj aktivnosti na polju mehanizma koordinacije. Uložilo se mnogo truda i postigli rezultat. Ovog ljeta smo kompletirali set, koji znači naš put prema Evropskoj uniji. Time smo jasno, prije svega sami sebi, potvrdili kojim pravcem idemo, a to je evropski put i tu više nema dileme. U isto vrijeme šaljemo poruku Evropskoj uniji da smo unatoč svim kriznim situacijama sposobni koncenzusom donijeti neke važne odluke”, zaključio je Novalić.

cvijanovic zvizdic novalic pres (2)

Sastanku u Sarajevu su osim Zvizdića, Cvijanović i Novalića, prisustvovali zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević.