BiH

U 80. godini

U Sarajevu preminula profesorica Sabira Hadžović

19/05/2019

Prof. dr. Sabira Hadžović je bila prvi poslijeratni guverner Kantona Sarajevo

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca saopćilo je da je u Sarajevu je 16. maja preminula dr. Sabira Hadžović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prof. dr. Sabira Hadžović je rođena u Trebinju 1929. godine. Diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirala na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu.

Postavila je temelje kontrole kvaliteta lijekova u kompaniji Bosnalijek d.d. u Sarajevu, a zatim je preuzela rukovođenje proizvodnjom lijekova kao tehnički direktor u čijem djelokrugu su se nalazili i poslovi razvoja, odnosno farmaceutskog istraživanja.

U periodu od 1990. do 2000. godine obnašala je dužnost dekana Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Osnovala je i bila dugogodišnji predsjednik Farmaceutskog društva FBiH i Komore magistara farmacije, te pokretač naučnog časopisa Pharmacia.

Obnašala je dužnost predsjednika Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, te člana Upravnog odbora. Bila je predsjednik Upravnog odbora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, član Naučnog savjeta Bosnalijeka d.d. i predsjednik Komiteta za standarde ljekovitog i aromatskog bilja na nivou države Bosne i Hercegovine.

Prof. dr. Sabira Hadžović je bila prvi poslijeratni guverner Kantona Sarajevo.

Bila je član Svjetske lige humanista i predsjednik Odbora za zdravstvo ove organizacije. Aktivno je učestvovala u programu socijalne zaštite, prava i kulturnog prosvješćivanja žena kao predsjednica Udruženja MAK “Bosanka“ i član Izvršnog odbora “Soroptimist“.

Komemoracija prof. dr. Sabiri Hadžović održat će se u ponedjeljak 20. maja s početkom u 12:00 sati u amfiteatru Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne br. 8 – Kampus.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.