Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ljubljana

U Sloveniji podijeljene prve diplome dopunske nastave bosanskog jezika

BADS je i inicirao i sproveo u djelo sa Ministarstvom za školstvo republike Slovenije dopunsku nastavu bosanskog jezika u slovenskim osnovnim školama

U osnovnoj školi »Livada« u Ljubljani u subotu 3. juna podjeljene su diplome bosanskog jezika,prvoj generaciji dopunskog jezika u slovenskim osnovnim školama, saopćilo je Bosansko akademsko društvo u Sloveniji (BADS).

U saopćenju se navodi da je Ministarstvo za školstvo i obrazovanje Slovenije prvi put u istoriji slovenskog školstva podijelilo diplome dopunske nastave bosanskog jezika za 165 učenika bh. porijekla.

Prva od 12 škola, koja je podijelila diplome dopunske nastave bosanskog jezika, učenicima porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bila je osnovna škola »Livada« u Ljubljani.

Profesorica bosanskog jezika Jasmina Husarević je sa učenicima pripremila bogat kulturno umjetnički program.

Husarević je naglasila da je prezadovoljna odzivom roditelja i ozbiljnim radom učenika koji su pored učenja jezika naučili mnogo o kulturi, tradiciji i geografiji Bosne i Hercegovine.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Bosanskog akademskog društva u Sloveniji (BADS) Edvin Dervišević.

BADS je i inicirao i sproveo u djelo sa Ministarstvom za školstvo republike Slovenije dopunsku nastavu bosanskog jezika u slovenskim osnovnim školama.

Dervišević je zahvalio roditeljima koji su upisali djecu na dopunsku nastavu bosanskog jezika, te posebno profesorici Husarević i njenim kolegama širom Slovenije.