Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

1. mart

U Srebrenici obilježen Dan državnosti, bilo je i zastava s ljiljanina

srebrenica dan državnosti
FOTO: Fena / Srna

“Vidimo da iz drugih mjesta dolaze u Srebrenicu, znači ciljano da se provocira srpski narod”, tvrdi Milovanović

U Srebrenici je obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U defileu je bio veći broj djece sa zastavam BiH, a mogla se vidjeti zastava s ljiljanima, koja je bila zvanična zastava BiH do potpisivanja Dejtona.

Adem Mehmedović jedan od organizatora defiela kaže da građani već deset godina samoinicijativno organizuju obilježavanje 1. marta, bez institucija i bez želje za provokaciju.

“Želimo jednostavno da obilježimo jedan od najznačajnijih datuma bez bilo kakvih konotacija. Svjesni smo da na nivou BiH sve to nije usklađeno, ali dok je tako, u Srebrenici će biti na ovaj način obilježavano”, rekao je Mehmedović.

Milovanović tvrdi da je proslava provokacija

Potpredsjednik Skupštine oppštine Srebrenica Miloš Milovanović tvrdi da je obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Srebrenici bila provokacija usmjerena prema Srbima.

“Nije u skladu sa zakonom obilježavanje 1. marta. To je njihov praznik i neprihvatljiv je za srpski narod jer je na današnji dan ubijen srpski svat čime je i započeo rat. Vidimo da iz drugih mjesta dolaze u Srebrenicu, znači ciljano da se provocira srpski narod”, tvrdi Milovanović.

Smijenjen Fejzić

Prije tri mjeseca u Srebrenici je sa funkcije zamjenika načelnika smijenjen Hamdija Fejzić, zbog učešća u organizaciji obilježavanja 1. marta.

srebrenica dan državnosti
FOTO: Fena

Inicijativu SNSD-ovog načelnika Mladena Grujičića za smjenu Fejzića podržalo je 12 srpskih odbornika.

Dan državnosti u Memorijalnom centru

Brojni sugrađani, članovi porodica ubijenih i mnogobrojni prijatelji iz različitih gradova Bosne i Hercegovine uključujući: Travnik, Prijedor, Maglaj, Sarajevo, Tešanj, Zenicu i Tuzlu, danas su u Memorijalnom centru (MC) Srebrenica prisustvovali obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

srebrenica dan državnosti
FOTO: Fena

Nakon intoniranja himne BiH predsjedavajući UO Memorijalnog centra Srebrenica Hamdija Fejzić u svom obraćanju zahvalio je prisutnima što su odlučili upravo ovdje obilježiti jedan od najznačajnijih praznika naše zemlje. Podsjetio je na prošlost i one koji su svoje živote položili za slobodu Bosne i Hercegovine te da je budućnost ove zemlje obaveza svih nas koji u njoj živimo i smatramo je domovinom. 

Pored mnogih udruženja koja su i ove godine prisustvovala obilježavanju Dana nezavisnosti, udruženje Prijatelji Travnik za Srebrenicu i udruženje iz Čarakova, doveli su i 150 učenika devetih razreda koji će obići sve sadržaje Memorijalnog centra i poslušati historijski čas kustosa Centra. 

srebrenica dan državnosti
FOTO: Fena

Poruka koju svake godine šalju iz Memorijalnog centra Srebrenica na Dan nezavisnosti nije izostala ni ovaj put – sjećati se važnosti zajedništva, tolerancije i poštovanja različitosti u našem društvu jer samo zajedno, s poštovanjem prema svim ljudima i njihovim pravima, možemo graditi bolju budućnost za sve nas, saopćeno je iz MC Srebrenica.