Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Starom Gradu bit će uklonjeni nelegalno postavljeni plakati

BiH

izbori_izborni_plakati

U Općini Stari Grad Sarajevo bit će uklonjeni svi nelegalno postavljeni predizborni plakati, baneri, reklamni panoi i drugi propagandni materijal postavljen u ulicama Ferhadija, Sarači, Baščaršijski trg, Zelenih beretki, Štrosmajerova, Trg oslobođenja-Alija Izetbegović, saopćeno je iz ove Općine.

Nadležne općinske inspekcije, navodi se u saopćenju, upućene si na lice mjesta kako bi se spriječilo kršenje Zakona o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo.

Intenzivno plakatiranje u pomenutim ulicama primijećeno je u noći 26./27.septembra, kada su uposlenici općinske Službe za komunalne poslove i inspektori Sektora za inspekcijske poslove izašli na teren i u skladu sa svojim ovlaštenjima, pokušali ukloniti nelegalno postavljene plakate i banere.

– Propagandni materijal (baneri) nije uklonjen jer mu se nije moglo pristupiti s obzirom da se nalazi na velikoj visini, kao i na električnim vodovima. Također, nelegalno su postavljeni plakati i na saobraćajnim znakovima i semaforima. Tom prilikom zatražena je i intervencija MUP-a KS, ali je ona izostala – navode iz Općine Stari Grad.

Općina će danas putem nadležnih općinskih službi, zatražiti podršku pripadnika MUP-a KS, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, komunalnih preduzeća “Rad” i “Park”, te poduzeti aktivnosti na uklanjanju nelegalno postavljenih plakata i drugog propagandnog materijala.

– S obzirom da je KUIP KS pred početak predizborne kampanje zatražio dodatni angažman općinskih inspekcija kako bi nezakonite radnje iz nadležnosti ovih organa bile pravovremeno spriječene i sankcionisane, očekujemo da sada postupe u skladu sa svojim ovlaštenjima. Isto se očekuje i od kantonalnih javnih komunalnih preduzeća “Park” i “Rad”, čija mehanizacija je neophodna za uklanjanje materijala – navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.