Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na sjeveru BiH

Istraga protiv 12 osoba: U toku akcija “Zapad”, pretresi i hapšenja u više gradova

akcija zaplijena (1)

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni djelujući organizirano i u međusobno povezanim radnjama i aktivnostima, vršili krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata

Pripadnici Granične policije BiH, postupajući po nalogu tužiteljice Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, na području više gradova uglavnom u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, uključujući Brčko, Modriču i druge gradove u BiH, vrše pretrese objekata i vozila i lišenja slobode osumnjičenih, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti su usmjerene na 12 osumnjičenih osoba, koje su pod višemjesečnom istragom, zbog kaznenih djela organiziranog kriminala i krijumčarenja migranata, sa područja Bosne i Hercegovine, prema Hrvatskoj i zemljama EU.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni djelujući organizirano i u međusobno povezanim radnjama i aktivnostima, vršili krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata, koji su nezakonito boravili u BiH, kojima su za novčanu naknadu organizirali nezakonit transport i krijumčarenje u R Hrvatsku i dalje prema zemljama EU.

U okviru pretresa, pronađena je i veća količina oružja i streljiva, čija nabava i posjedovanje građanima nije dozvoljena.

Nakon što se provedu sve istražne radnje, postupajuća tužiteljica donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Uhapšen i pripadnik Granične policije BiH

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i jedinica Granične policije BiH Orašje, Brčko, Bijeljina, Trebinje te jedinica za podršku i kontrolu terenskih ureda GPBiH Sjeveroistok Bijeljina, Istok Višegrad i Jug Čapljina pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbi Suda BiH, od ranih jutarnjih sati, 24. maja 2022. godine, realiziraju operativnu akciju kodnog naziva „Zapad“ prilikom čega se vrše pretresi na 11 lokacija.

Navedene aktivnosti se provode zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 249. stav 1) Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa krivičnim djelom „Krijumčarenje ljudi“ iz člana 189. stav 1), 2) i 3) Krivičnog zakona BiH.

Slobode je lišeno 11 osoba, od kojih je jedan pripadnik Granične policije BiH. Tokom pretresa otkrivena je i veća količina oružja i eksploziva, stoji u saopćenju Granične policije BiH.