Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska policija

U toku kriminalističko istraživanje zbog pucnjeve s teritorija BiH na graničnom području

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Karlovačka policija ranije je priopćila da su policajci, koji su skupinu migranata spriječili u ulasku u Hrvatsku, svjedočili pucnjevima na graničnom području u mjestu Koranski Lug kod Rakovice

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović izvijestio je da je u toku kriminalističko istraživanje koje bi trebalo rasvijetliti okolnosti pucnjave s teritorija BiH kojoj su u srijedu svjedočili policajci na graničnom području kod Rakovice nakon što su grupu migranata spriječili u ulasku u Hrvatsku, prenosi Hina.

”Policijski službenici koji rade na zaštiti granice čuli su pucnjeve”, kazao je Božinović u četvrtak nakon sjednice vlade dodajući da se istraživanje jesu li bili ugroženi. “Najvažnije je da nitko nije ozlijeđen”, dodao je.

Karlovačka policija ranije je priopćila da su policajci, koji su skupinu migranata spriječili u ulasku u Hrvatsku, svjedočili pucnjevima na graničnom području u mjestu Koranski Lug kod Rakovice.

Ministar je ocijenio da je u posljednjih nekoliko sedmica pojačan pritisak ilegalnih migranata te dodao kako policija primjećuje nervozu među krijumčarima i migrantima s druge strane granice.

Konakti s policijom BiH

Rekao je da hrvatska policija stupila u kontakt s policijom BiH koja, prema preliminarnim informacija, nije ništa čula ni primijetila, a moguće je da nije niti bila na tom području.

Upitan za moguće propuste policije BiH, Božinović je ocijenio da bi pojačan broj ilegalnih pokušaja prelaska granice bio manji kada bi s druge strane postojala “aktivnija djelatnost policije”.

Podsjetio je da, primjerice, sa slovenskim kolegama, hrvatska policija ima svakodnevne zajedničke ophodnje kojih je puno manje u slučaju BiH.

Iznio je i podatak da je od početka godine više od 22.000 migranata hrvatska policija spriječila da iz Hrvatske uđu u Sloveniju. “Radimo i na vanjskoj granici EU, ali i na unutarnjim granicama”, poručio je Božinović.

Na pitanje hoće li se policija zbog povećanog pritiska migranata dodatno pojačavati, ministar je odgovorio da je hrvatska policija po brojčanom stanju, opremljenosti i uvježbanosti jedna od najjačih graničnih policija u Evropi.

Najavio je i da će na temu pojačanog pritiska migranata razgovarati iduću sedmicu u Bruxellesu na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove.