Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dunja Mijatović

Komesarka Vijeća Evrope za Fokus: Dobila sam pismo iz NSRS, nadam se dijalogu

dunja mijatović
Foto: OSCE

Nenad Stevandić odgovorio na pismo komesarke za ljudska prava u vezi sa Nacrtom zakona o posebnom registru i nevladinim organizacijama

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović u razgovoru za Fokus osvrnula se na pismo predsjednika NSRS Nenada Stevandića. Stevandić je, naime, pismom ogovorio na akt kojeg je Mijatović uputila NSRS a u vezi sa činjenicom da će se u javnosti već osporeni Nacrt zakona o posebnom registru i transparentnosti neprofitnih organizacija RS naći na sjednici ove skupštine 26. septembra.

U najkraćem, komesarka Vijeća Evrope, pozivajući se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, zatim na sudsku praksu, mišljenja eksperata Venecijanske komisije te OSCE-a i ODIHR-a pozvala poslanike NSRS da ne usvoje ovaj nacrt zakona, te da ne ograničavaju prava nevladinih organizacija.

Mogućnost za dijalog

Stevandić u pismu koje je javno objavljeno ne nudi konkretne odgovore, osim što ističe da RS ima pravo da za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva upostavi registar „da se zna izvor finansiranja“. Također, dobar dio pisma Stevandić je posvetio visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

-Treba pozdraviti da je pismom odgovoreno. Meni je drago da je predsjednik NSRS u pismu naveo i da postoji mogućnost za nastavak dijaloga koji je vrlo bitan. Naravno navodi u dijelu pisma nisu u nadležnosti komesarke za ljudska prava Vijeća Evrope. Ono što je moja nadležnost, što me zabrinjava je nacrt zakona i način koji se može reflektirati na civilno društvo na području RS, ali Federacije BiH odnosno u čitavoj BiH. U mom pismu sam vrlo jasno podcrtala članstvo BiH u Vijeću Evrope odnosno dužnosti poštovanja standarda i vrijednosti ove organizacije – kazala je Mijatović za Fokus.

Dok Stevandić u pismu navodi kako Venecijanska komisija osporava donošenje zakon principom nametanja, Mijatović za Fokus ističe da je u mišljenju Venecijanske komisije data pomoć vlastima u RS da u skladu sa evropskim pravilima uskladi ovo zakonsko rješenje.

-Nažalost ovaj nacrt zakona dolazi nakon izmjena Krivičnog zakonika RS koje sam također kritikovala. Ovo su odluke koje me vrlo brinu. Nadam se da će postojati neka vrsta konsenzusa među ljudima koji shvataju kako ovo može da se odrazi na građane i građanke BiH kao članice Vijeća Evrope kako u RS-u tako i u FBiH. To nije nimalo naivna rasprava. Radi se o jednom populističkom zakonu. Koliko god govorili o mogućnosti za registraciju bitnim za svako demokratsko društvo, jer mora postojati red i pravna država, ni u kom slučaju ta pravna država ne smije da sputava ljuda da se okupljaju, da imaju nevladine organizacije – istaknula je Mijatović.

Kako je navela, kada se govori o fondovima iz inostranstvo, tu imamo jednu vrstu hipokrizije generalno u BiH.

-Čitava BiH opstaje zahvaljujući fondovima međunarodne zajednice. Vrlo dobro se zna koliko EU, SAD i Japan daju vladama i na državnom i na entitetskom nivou da bi se radili projekti. Zašto je onda sada odjedanput civilno društvo problem. Dakle, ja vidim mogućnost za nastavak dijaloga sa Stevandićem i NSRS po ovom pitanju sada. Ja stojim na raspolaganju bilo kojem nivou kasti u BiH sa svojim timom i ekspertizom – podcrtala je Mijatović.

O Krivičnom zakoniku RS

Na upit Fokusa, kratko je prokomentirala i stupanje na snagu izmjena Krivičnog zakonika RS kada je riječ o kriminalizaciji klevete, naglasivši da ne želi prejudicirati buduće odluke Ustavnog suda BiH po ovom pitanju.

-Ono što neće promijeniti moje mišljenje jeste da kleveta treba biti dekriminalizovana u svim članicama Vijeća Evrope. To je dio arhaičnih zakona gdje imamo javne ličnosti, plemstvo i sl. a predviđeno je da imaju neku zaštitu u nekim država. U većini država se, međutim, ti zakoni ne koriste. Zašto i koji je cilj, 20 godina nakon što je BiH dekriminalizovana klevetu, da imamo zakone koji nas neće predstaviti u dobrom svjetlu, to je pitanje. Kao „šlag na tortu“ predlaže se i zakon o stranim agentima. Sam naslov i govori da se targetiraju ljudi koji se bavi kritikom. Ne možete spriječiti ljude da vas kritikuju, da govore šta misle. Sputavati novinare, civilno društvo, građane i građanke može samo da stvori veće probleme – zaključila je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović u razgovoru za Fokus.