BiH

poseban značaj

U Tuzli nizom manifestacija obilježena stogodišnjica Husinske bune i Dan rudara

21/12/2020

U čast Husinske bune svojevremeno je izgrađen Dom “Moša Pijade”, današnji Bosanski kulturni centar te spomenici Husinskom rudaru

Otkrivanjem ploče na novoizgrađenom objektu na temeljima nekadašnjeg Radničkog doma u tuzlanskoj Kreki obilježena je stogodišnjice Husinske bune. Na tom mjestu i u tom objektu rudari su donijeli odluku o stupanju u generalni štrajk, koji je kasnije prerastao u Husinsku bunu, javlja Anadolu Agency.

“Nalazimo se na mjestu posebnog historijskog značaja za Zapadni Balkan, posebno za Tuzlu. Baš na ovom mjestu u zgradi koju smo mi ponovo izgradili na temeljima stare je na današnji dan prije 100 godinua donesena odluka o stupanju u generalni štrajk rudara. To je toliko značajan datum da ga je Josip Broz Tito (nekadašnji lider bivše SFRJ, op.a.) odredio za Dan rudara cijele Jugoslavije”, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

U čast Husinske bune svojevremeno je izgrađen Dom “Moša Pijade”, današnji Bosanski kulturni centar te spomenici Husinskom rudaru.

“Posebno je važno da smo izgradili ovu zgradu, a na proljeće idemo sa vanjskim uređenjem. Imat ćemo stalnu izložbenu postavku Husinske bune, ali i historije Kreke i Tuzle, prostorije mjesne zajednice, Udruženja Krečana i ambulantu. Važno je da kažemo da se soladarišemo s rudarima. Blok 7 je važan objekat, ali se solidarišemo i sa građanima. Moraju se ugraditi filteri za odsumporavanje s ciljem smanjenja aerozagađenja. Na kraju moramo poštovati zahtjeve rudara, jer nas je tome naučila historija”, kazao je Imamović.

Sindikat rudara je globalna pandemija koronavirusa osujetila u realizaciji zacrtanih planova proslave Husinske bune i Dana rudara. Predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Zuhdija Tokić kazao je da je položaj rudara prije 100 godina i danas dosta različit, ali na određeni način i sličan.

“Materijalni položaj je bolji, ali uslovi rada nisu. Prije 100 godina naši komorati su donijeli odluku o generalnom štrajku, nezadovoljni uslovima, dnevnicama, poštivanju kolektivnog ugovora. I mi smo najavljivali štrajk zbog ovih razloga. Mi u Rudniku Mramor još uvijek ugalj kopamo krampom kao i prije 100 godina. Smatramo kako Rudnik Kreka zaslužuje bolji položaj. Imamo 2.150 zaposlenih, proizvodimo 1,6 miliona tona uglja godišnje i imamo prosječnu platu od 1.100 KM”, kaže Zuhdija Tokić.

U prostorijama Rudarsko–građevinsko–geologškog fakulteta Tuzla održana je svečanost u povodu 60. godišnjice od osnivanja ove ustanove.

U večernjim satima u Međunarodnoj galeriji portreta bit će upriličena naučna konferencija „100 godina Husinske bune“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.