U Tuzli parlamentarna debata o efektima Reformske agende

BiH

adis-arapovic
Adis Arapović

Centri civilnih inicijativa (CCI) organizirali su danas u Tuzli parlamentarnu debatu “Efekti Reformske agende na zapošljavanje, poslovnu klimu i konkurentnost”, a ovom prilikom zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kao i drugim akterima TK-a predstavljeni su rezultati nedavno objavljenog izvještaja CCI-a “Stanje nacije“ koji daje presjek efekata Agende.

Iz CCI-a ističu da je cilj ove debate dati doprinos provođenja reformi u ovom kantonu, prvenstveno u segmentu unapređenja tržišta rada, poslovne klime i konkurentnosti.

Program menadžer CCI-a Adis Arapović navodi da je Vlada TK-a u odnosu na ostale kantone imala najambiciozniji Akcioni plan i da ga je ostvarila natprosječnim nivoom realizacije, pojasnivši da je približno 25 posto od 71 mjere ostvareno.

U vezi s pitanjem javnih finansija, Arapović ocjenjuje da je stanje u kantonima lošije nego na višim nivoima te da su deficiti i dalje neodrživi i namiruju se uglavnom novim zaduživanjima.

-Dijagnoza stanja u BiH je privremeni i prividini socijalni mir, koji se finansira nekontroliranim budžetskim i drugim zaduživanjem, dominantno u zadnje vrijeme kod komercijalnih banaka – ocijenio je Arapović.

U odnosu na vrijeme kada je Agenda donesena, dodaje Arapović, stopa nezaposlenosti je smanjena za 2-3 posto, što jeste poboljšanje i zaustavljanje višegodišnjeg negativnog trenda, ali “po ovoj stopi rasta zaposlenosti trebat će i do 20 godina da se dostigne evropski prosjek”.

Smatra da se reforme trebaju baviti životom ljudi, a ne ispunjavanjem uvjeta za nova kreditna zaduženja te trebaju donijeti bolji životni standard, umanjti javnu potrošnju i birokratiju, omogućiti adekvatne moderne reforme javne uprave i tržišta rada.

-Reformskom agendom se ne smije baratati selektivno. Ne smije se dozvoliti da proizvodnja političkih kriza skrene naš ‘vagon’ koji je konačno krenuo ka evropskom putu i ka putu ozbiljnih reformi – stav je Arapovića.

Premijer TK-a Bego Gutić istakao je da je Reformska agenda domaći zadatak koji su vlasti BiH od 2014. preuzele zajedno s međunarodnom zajednicom, koja ima za cilj popravljanje općeg stanja.

-Kada je u pitanju kantonalni nivo, mi smo dosad realizirali oko 85 posto cjelokupnih obaveza koje proističu iz Reformske agende – ističe, dodavši da je u ovom kantonu ostalo još šest aktivnosti koje nisu samo u nadležnosti kantona.

Po njegovim riječima, jedna od aktivnosti koja je predviđena Agendom jeste i Zakon o pripadnosti javnih prihoda, na kojima kantonalna vlada insistira, ocijenivši da je to jedna od najvažnijih mjera na kojoj će ispit polagati viši nivoi vlasti i međunarodna zajednica

Aktivnost koja slijede su, navodi Gutić, donošenje pedagoških standarda u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i revizija parafiskalnih nameta koji opterećuju poslovni ambijent u BiH.