Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uspjeh tuzlanskih ljekara

U UKC Tuzla po prvi put u BiH urađena endoskopska operacija na kičmenom stubu

ukc tuzla (1)

Ovom metodom smo definitivno ušli u jedno novo polje endoskopske spinalne hirurgije koju u narednom period planiramo razvijati i unapređivati

Operativni tim Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla je po prvi put u Bosni i Hercegovini uradio endoskopsku mikroinvazivnu operaciju kod pacijentice sa izuzetno rijetkim patološkim stanjem na grudnom dijelu kičmenog stuba, javlja Federalna televizija.

Prema riječima, doc. dr. med. sci. Aleksandra Vujadinovića, v .d. načelnika Klinike za ortopediju i traumatologiju radi se o vrlo rijetkom oboljenju koje se javlja kod jednog pacijenta na milion stanovnika.

“Kod pacijentice koju smo operisali diskus hernija je bila prisutna u predjelu grudne kičme gdje je kičmena moždina zbog svojih anatomskih karakteristika najosjetljivija na pritisak i na bilo kakve manipulacije. Zbog toga smo se umjesto konvencionalnog i standardnog stražnjeg pristupa, koji je neadekvatan kod ovakvih stanja, odlučili uraditi operaciju kojom smo kroz grudni koš pristupili na kičmeni stub i kičmenu moždinu, te smo uspjeli odstraniti pomenuti diskus koji je već bio doveo do mijelopatije, odnosno stanja koje je oštetilo kičmenu moždinu do nivoa da se pacijentica nije mogla samostalno i bez pomagala kretati”, pojasnio je doc. dr. Vujadinović i dodao da je operativni zahvat izveden minimalno invazivnom metodom video asistiranom torakoskopijom (VATS) i u saradnji sa kolegama sa Klinike za hirurgiju.

“Metoda VATS podrazumijeva uvođenje endoskopa, odnosno izvora svjetlosti sa kamerom, kroz male otvore na grudnom košu kroz koje smo odstranili diskus. Radi se o najsloženijoj operativnoj tehnici odstranjenja diskusa sa mnogobrojnim mogućim komplikacijama koje srećom nismo imali.

Ovom metodom smo definitivno ušli u jedno novo polje endoskopske spinalne hirurgije koju u narednom period planiramo razvijati i unapređivati.”, rekao je doc. dr. Vujadinović i iskazao zahvalnost timu Odjela za vertebrologiju Klinike za ortopediju i traumatologiju kao i kolegama sa Klinike za hirurgiju i Klinike za anesteziju i reanimaciju koji su dali nesebičan doprinos tokom navedenog operativnog zahvata.

Doc. dr. Vujadinović je kazao da postoperativni tok protiče uredno i da se pacijentica dobro osjeća. Operativni tim koji je izveo zahvat činili su ortopedi: doc. dr. Aleksandar Vujadinović, dr. Mahir Jašarević, doc dr. Asmir Hrustić, dr. Elvir Atić, dr. Armin Muhović, te hirurzi: dr. Nermin Mušanović i dr. Amar Kešetović, anesteziolog dr. Šuhreta Alić, anestetičar Ismar Ibrahimagić i instrumentarka Ankica Vareškić.