ajatolah Ali Khamnei

Iranski vrhovni vođa ismijava američke izbore: “A ko to kaže?”

ajatolah Ali Khamnei

Neprijatelji više od 40 godina, Islamska Republika i SAD su dva puta bili na ivici rata od juna 2019. godine zbog tenzija u Zaljevu i zbog međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamnei nazvao je američke predsjedničke izbore predstavom u kojoj je aktuelni predsjednik Donald Trump pokrenuo pravnu bitku čak i prije završetka prebrojavanja glasova, prenosi Beta.

“Kakva predstava! Jedan kaže da su ovo najnepravilniji izbori u historiji SAD. A ko to kaže? Predsjednik koji je trenutno na toj funkciji. Njegov rival (Joseph Biden) kaže da Trump namjerava da namesti izbore. To su američki izbori i demokratija u SAD-u”, navodi se u poruci koja je noćas objavljena na Twitteru Khamneija.

Neprijatelji više od 40 godina, Islamska Republika i SAD su dva puta bili na ivici rata od juna 2019. godine zbog tenzija u Zaljevu i zbog međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

Povodom parlamentarnih izbora u Iranu, SAD su u februaru najavile suštinski simbolične sankcije grupi od pet iranskih zvaničnika nakon što je onemogućeno učešće hiljadama reformskih ili umjerenih kandidata na izborima.

Desetak dana prije izbora u SAD koji su održani 3. novembra, direktor američke obavještajne službe je optužio Iran za slanje mailova u cilju “zastrašivanja birača, podsticanja socijalnih nemira i nanošenja štete predsjedniku Trumpu”.