BiH

epizoda "Uzbune"

U večernjim satima ponovo rast zagađenja zraka u Sarajevu

12/01/2020

Iako je došlo do manjeg pada koncentracija PM10 u odnosu na jučerašnje i sinoćnje vrijednosti, situacija sa kvalitetom zraka se smatra i dalje izrazito nepovoljnom i štetnom po zdravlje cjelokupnog stanovništva

Koncentracije čestica prašine PM10 u zraku i danas su izrazito visoke, zbog čega je u svim zonama Kantona Sarajevo i dalje na snazi epizoda ‘Uzbune’.

Prosječne izmjerene vrijednosti PM10 danas na automatskoj stanici Ilijaš iznosile su 644 µg/m3, na Ilidži –492µg/m,3na Otoci 447 µg/m3, te na Vijećnici 347µg/m3.

Iako je došlo do manjeg pada koncentracija PM10 u odnosu na jučerašnje i sinoćnje vrijednosti, situacija sa kvalitetom zraka se smatra i dalje izrazito nepovoljnom i štetnom po zdravlje cjelokupnog stanovništva.

Apeluje se da se kretanje u ‘zonama uzbune’ umanji na minimum, naročito u večernjim satima kada se očekuje ponovo rast koncentracija PM10, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.

Izrazito nepovoljna situacija po zdravlje građana, s aspekta kvaliteta zraka, se očekuje i tokom narednih dana jer nije najavljena promjena vremenskih uslova koja bi omogućila čišćenje zraka u sarajevskoj kotlini.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.