Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U VSTV BiH protiv smanjenje regresa sudijama i tužiocima

vstvbih

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) podržalo je prijedlog o izmjenama Pravilnika o ocjenjivanju sudija i tužilaca tokom intervjua i rada.

Ovaj prijedlog uputila je potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić, koja je ocijenila da se sudije i tužioci ne bi trebali stručno testirati kada prelaze iz jednog suda, odnosno jednog tužilaštva u drugo.

“Ne mogu se upoređivati sudije sa različitih referata. Na primjer, one sa parnice treba uspoređivati sa parničarima, i slično”, kazala je Jukić.

Ona smatra da predsjednici sudova treba da rotiraju sudije kroz sve referate, jer sada na “visoke pozicije idu ljudi bez iskustva”.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao je da se treba mijenjati trenutna politika ocjenjivanja, ali i da se ima na umu da su sudije trenutno pretrpane predmetima.

“Za tri do pet godina doći će vrijeme da jačamo kvalitativne, a ne kvantitativne norme i da se sudije prestanu gledati kao ‘berači kukuruza'”, kazao je Tegeltija.

Prijedlog za izmjene pravilnika upućen je komisijama za efikasnost pravosuđa, te sudske procedure na razmatranje i rad.

Ocjenjivanje rada sudija Suda BiH koji su kandidati na poziciju predsjednika na ovoj sjednici je bilo zatvoreno za javnost.

Na sjednici su podržani prijedlozi Gorana Radevića i Jadranke Lokmić Misirača o potrebi reagovanja VSTV-a na nacrt Zakona o platama i naknadama sudija i tužilaca. Prema Radeviću, VSTV je poslao prijedlog izmjena na nacrt, ali on nije kao takav poslan u proceduru.

“Grub sam, ali Vijeće ministara čini prevaru. Uvode nam naknade za odvojeni život, topli obrok, a smanjuju regres”, kazao je Radević.

Prema dosadašnjoj praksi, regres za sudije i tužioce bio je 50 posto plate sudije Ustavnog suda, a sada bi njegovu visinu određivalo Vijeće ministara, kao i ostalim službenicima.

Protiv ovog prijedloga bila je Ružica Jukić, jer smatra da svima treba biti isti regres, kako sudijama, tako i radnicima, kao i Željka Radović, koja je navela da u Republici Srpskoj (RS) nemaju nikakve naknade.