Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U zatvorima u FBiH skoro 2.000 osuđenika, najstariji ima 78 godina, najmlađi 17

BiH

kpz zatvorenici

U Federaciji Bosne i Hercegovine najviše osuđenih osoba se nalazi u u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica, gdje su na izdržavanju kazne 774 osuđene osobe te 18 pritvorenih, a najmanje u KPZ poluotvorenog tipa Orašje gdje se nalazi 111 osuđenih i šest pritvorenih osoba.

Prema podacima Ministarstva pravde FBiH do 30. aprila, u kazneno-popravnim zavodima na području Federacije BiH nalazilo se 1.960 osoba, od toga su 1.677 osuđenih, a 283 pritvorene osobe. Od ukupnog broja, 1.892 osobe su muškog, a 68 ženskog spola. Državljana BiH je 1.927, a stranih 33.

Kako je Feni kazao resorni ministar Mato Jozić, osam maloljetnika je na izdržavanju odgojne mjere u KPZ PT Tuzla, a osam na izdržavanju kazne maloljetničkog zatvora u KPZ Zenica.

Kaznu kućnog zatvora s elektronskim nadzorom u FBiH izdržava 176 osuđenih osoba.

Najstariji osuđenik ima 78 godina i osuđen je na kaznu zatvora od 13 godina i šest mjeseci zbog krivičnog djela spolni odnos s djetetom, a najmlađi osuđenik ima 17 godina i izdržava kaznu zatvora od jedne godine zbog krivičnog djela razbojništvo.

Po riječima ministra Jozića, najčešća krivična djela su krađe, razbojništva, teške krađe i zloupotreba opojnih droga.

– U FBiH trenutno najdužu izrečenu kaznu zatvora izdržava osuđena osoba od 42 godine zbog krivičnog djela ubistvo u vezi s razbojništvom. Druga osuđena osoba izdržava kaznu zatvora od 54 godine, gdje se radi o dvije pravosnažne presude u trajanju od 20 godina i kazne zatvora od 34 godine koje osuđeni nije još ujedinio – kazao je ministar Jozić.

Posljednjih godina je, navode u resornom ministarstvu, bilo slučajeva organiziranih i pojedinačnih bjekstava, masovnog izražavanja nezadovoljstva stanjem u zatvorima, pobuna osuđenih osoba, destruktivnog i rušilačkog ponašanja, štrajkova glađu, međusobnog fizičkog obračunavanja osuđenih osoba, te slučajeva reketiranja i ucjenjivanja.

– U svim složenijim situacijama ako ima elemenata krivičnog djela obavijeste se nadležni organi koji provode službene radnje iz svoje nadležnosti. Postoje slučajevi da osuđenik tokom izdržavanja kazne u zavodu dobije novu kaznu zatvora zbog krivičnog djela počinjenog u Zavodu – ističe ministar Jozić.

Zabilježeni su i slučajevi neovlaštenog udaljavanja iz izmještenih odjeljenja s manjim stupnjem osiguranja. Rijetki su i slučajevi bjekstva i pokušaji bjekstva prilikom privođenja na svjedočenje, nove istražne postupke, na liječenje u zdravstvene ustanove, rad na vanjskim radilištima ili prilikom premještaja u drugu kazneno-popravnu ustanovu.

Najveći broj osuđenih osoba koje se nalaze u bjekstvu je uglavnom zbog zloupotrebe vanzavodskih pogodnosti te je u 2015. godini u FBiH 31 osoba zloupotrijebila ove pogodnosti.

– Većina odbjeglih biva uhvaćena po potjernici, ali jedan dio se i sam vrati na izdržavanje kazne zatvora. Problem je što se bjeguncima mogu izreći samo kratkotrajne disciplinske kazne, koje ne utječu na dužinu i uvjete izdržavanja kazne, osim u slučajevima kada u bjekstvu počine nova krivična djela za koja se pokrenu novi krivični postupci – objasnio je ministar Jozić.

mato jozic (2)

Mato Jozić

Osuđene osobe u zavodima imaju razne aktivnosti koje se realiziraju putem radno okupacione terapije, za koju u zavisnosti od radnog mjesta mogu imati mjesečnu zaradu višu od 200 KM.

Osuđenicima je omogućeno da pohađaju osnovnu i srednju školu, analfabetske kurseve, a jedan manji broj osuđenika je pohađao i fakultetsku nastavu. U zavodima postoje brojne sekcije, a na raspolaganju im je i primarna zdravstvena zaštita, a po potrebi se upućuju u civilne zdravstvene ustanove.

U kazneno-popravne ustanove u Republici Srpskoj tokom 2015. pristupilo je 1.506 osoba, a istovremeno je po raznim osnovama otpušteno 1.569 osoba. Od 877 osoba koje su se do kraja 2015. nalazile u kazneno-popravnim ustanovama RS-a, 702 su po presudama i rješenjima sudova RS-a, 144 Suda BiH i 31 Suda Brčko Distrikta BiH.

Kako je Feni kazao ministar pravde RS-a Anton Kasipović, u RS-u je u posljednjih nekoliko godina nešto manji broj osoba koje se nalaze na izvršenju kazne zatvora i mjere pritvora, ali je struktura počinilaca krivičnih djela, odnosno osoba na izdržavanju kazne zatvora iz godine u godinu sve teža.

– Na izdržavanju kazne zatvora sve je više povratnika i osoba koje su počinile teška krivična djela, krivična djela s elementima nasilja, krivična djela ratnog zločina, neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga, razbojništava – kazao je ministar Kasipović.

Krajem 2015. ukupan smještajni kapacitet svih osuđenih, pritvorenih i maloljetnih osoba bio je 1.459 mjesta.

Tokom 2015. u kazneno-popravnim ustanovama evidentirana su četiri smrtna slučaja, od čega je jedna osoba umrla u Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka od infarkta miokarda dok su tri osobe umrle van kazneno-popravne ustanove, u civilnoj zdravstvenoj ustanovi ili u toku prekida izdržavanja kazne zatvora.

Osuđenim osobama sposobnim za rad, omogućava se radno angažiranje u skladu s raspoloživim kapacitetima ustanove. Za rad se redovno isplaćuje naknada. Procent uposlenosti u odnosu na ukupan broj osuđenih osoba u 2015. u RS-u je 55,31 posto.

Tokom 2015. nije bilo značajnijih disciplinskih prijestupa osuđenih osoba u smislu tuča i međusobnih sukobljavanja u kojima su nanijete lakše ili teže povrede. Nije zabilježen nijedan slučaj pokušaja ni izvršenja samoubistava niti ubistava od osuđenih osoba.