BiH

"Local Virtual Round"

Učenici iz BiH osvojili 18 medalja na “Owlypia” Međunarodnom takmičenju

23/04/2021

"Owlypia" je intelektualno takmičenje podijeljeno u kategorije umjetnosti i dizajna, ekonomije i biznisa, književnosti i kulture, nauke i tehnologije i društvenih nauka

Učenici Richmond Park Međunarodne osnovne škole iz Sarajeva osvojili su 15 pojedinačnih i tri timske medalje na ovogodišnjem “Owlypia” intelektualnom takmičenju – “Local Virtual Round”, na kojem je učestvovalo više od 130 učenika iz šest zemalja.

“Owlypia” je intelektualno takmičenje podijeljeno u kategorije umjetnosti i dizajna, ekonomije i biznisa, književnosti i kulture, nauke i tehnologije i društvenih nauka.

Takmičenje se održava unazad pet godina u organizaciji “Perceptum Education i Social Enterprise” čije je sjedište u Londonu.

Koncept takmičenja je osmišljen tako da se održava online – putem interneta, te situacija sa pandemijom korona virusa nije utjecala na ovogodišnje održavanje takmičenja.

Učenici Luna Krunić, Aiša Sijarić, Farah Žiga, Ajlin Turčinović, Saira Hebibović, Ali Sefo, Omar Khallaf i Jan Arjan Huković takmičili su se u sklopu tri tima u kategorijama “Owlyns” (uzrast od devet do 11 godina) i “Owlets” (uzrast od 12 do 14 godina), oblasti književnosti i kulture, društvenih nauka i ekonomije i biznisa. Svoje intelektualno znanje obračunali su sa učenicima iz Turske, Mađarske, Rumunije, Kosova i Moldavije. Pokazavši izvanredno znanje u navedenim oblastima, te u vještinama poput govorništva, vođenja debate i timskog rada, učenici su osvojili pet zlatnih, devet srebrnih i jednu bronzanu medalju.

– Tokom priprema za ovogodišnje takmičenje stekli smo nova znanja, a samo takmičenje i upoznavanje vršnjaka iz pet drugih zemalja je i više nego sjajno iskustvo koje ćemo dugo pamtiti. Drago mi je da nam je škola pružila sve potrebne uslove za učešće na takmičenju i postizanje ovog značajnog rezultata – rekla je učenica osmog razreda Richmond Park Međunarodne osnovne škole Sarajevo Luna Krunić.

Mentorica tima Halida Hrkalović kazala je da su učenici ove škola u jakoj konkurenciji timova iz Turske, Mađarske, Rumunije, Moldavije i sa Kosova, postigli veliki uspjeh kako za školu, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Okićeni medaljama učenici Richmond Park Međunarodne osnovne škole kažu da sa takmičenja nose pozitivna iskustva, te najavljuju da će u narednom periodu nastaviti kontinuirani rad kako bi bili što spremniji za predstojeće svjetsko takmičenje, “Global Virtual Round”, koje će se održati u julu ove godine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.