Globus

popuštanje mjera

Francuska ukida ograničenja putovanja, učenici se vraćaju u škole, vakcine spašavaju Mađare

23/04/2021

Mađarska će dostići stopu vakcinacije od 40 posto do sredine sljedeće sedmic

Francuski premijer saopćio je dobre vijesti naciji koja živi pod brojnim poandemijskim restrikcijama, rekavši da se čini da su prošli vrhunac trećeg talasa koronavirusa.

Vanjske terase kafića, neke trgovine i sportske i kulturne aktivnosti možda će se moći nastaviti oko sredine maja.

Jean Castex rekao je na konferenciji za novinare da je posljednjih dana došlo do “stvarnog smanjenja virusne cirkulacije” na 80 posto francuske teritorije.

Kafići, glavni dio društvenog života u Francuskoj, zatvoreni su od jeseni, javlja AP.

Castex kaže da noćni policijski sat od 19.00 za sada će ostati na svom mjestu. Ali restrikcije putovanja bit će ukinute 3. maja.

Ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer kazao je da će se neke škole otvoriti od ponedjeljka, a srednjoškolci i studenti će i dalje imati online nastavu dok se ne vrate u učionice 3. maja.

Mađarska će dostići stopu vakcinacije od 40 posto do sredine sljedeće sedmice, rekao je premijer Viktor Orban u petak za javni radio, prekretnicu koja će omogućiti nastavak širokog spektra aktivnosti u sektoru usluga.

Posljednjih sedmica, ova centralnoevropska zemlja od 10 miliona stanovnika imala je visoku stopu smrtnosti od koronavirusa, a do četvrtka njihova smrtnost je najviša na svijetu, pokazuje baza podataka COVID-19 na web stranici Worldometers.info.

Orban, koji se suočava sa tijesnom izbornom utrkom 2022. godine, uložio je napore u borbu protiv pandemije i pod velikim je pritiskom da ponovo otvori ekonomiju i izbjegne drugu godinu zaredom duboke recesije, javlja Reuters.

– Sa obzirom da imamo četiri miliona vakcinisanih ljudi mogli bi, nekada sljedeće srijede ili četvrtka, otvoriti brojne uslužne djelatnosti za one koji imaju vakcinisalne kartice – rekao je Orban.

To će uključivati ​​hotele, zatvorene restorane, pozorišta, kino dvorane, teretane, sportske događaje, banje, bazene, muzeje, biblioteke i zoološke vrtove, rekao je Orban.

Stope hospitalizacije i broj onih na respiratorima pali su od vrhunca iz aprila, a Mađarska provodi najbrži evropski program cijepljenja, pokazuju podaci EU.

Uz masovne isporuke kineskih i ruskih doza, kao i rastuće zalihe zapadnih vakcina, Mađarska će uskoro moći cijepiti građane mlađe od 18 godina i one koji žive u stranim zemljama.

Mađarska je kritikovana zbog toga što je odlučila koristiti vakcine istočnih država prije nego što su dobile odobrenje Evropske unije, što je potez na koji ima pravo, ali Orban kaže da su brojevi na njegovoj strani s obzirom na pad broja zaraženih.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.