Globus

"bujanje velikosrpskog nacionalizma"

Oštra razmjena riječi: Đukanović upozorava Vučića, kao što je Miloševića

23/04/2021

„Ja razumijem da je on bezgrešan čovjek i onda kad je podržavao napore Vojske Republike Srpske na teritoriji BiH, a i danas kad govori sve najgore o RS i srpskom narodu“, rekao je Vučić

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović nazvao je posljednje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o Crnoj Gori „samosažaljivim prenemaganjem“, prenosi list Danas.

On je rekao i da se Crnoj Gori „pokušava adresirati novo bujanje velikosrpskog nacionalizma“.

„Pokušajmo da se prisjetimo jedne štete i žrtve koju je crnogorski nacionalizam izazvao. Izgleda mi čudno i nerazumljivo to što predsjednik Srbije sebe poistovećuje sa Srbijom, a Srbiju sa velikosrpskim nacionalizmom. Pod plaštom zaštite prava ugroženog srpskog naroda u regionu ugrožava se stabilnost regiona“, kazao je Đukanović.

Naveo je i da smatra da se slabost pozicije srpske politike ogleda u tome da se umjesto argumenata potežu kvaziargumenti iz prošlosti, te da je cilj „diskreditovati predsednika Crne Gore makar lažima“.

Dan ranije u intervjuu za bosansku TV Face, Vučić je tvrdio da je Đukanovićev nacionalizam „pećinski i da su to su ljudi u Crnoj Gori prepoznali“.

„Ja razumijem da je on bezgrešan čovjek i onda kad je podržavao napore Vojske Republike Srpske na teritoriji BiH, a i danas kad govori sve najgore o RS i srpskom narodu“, rekao je Vučić.

„Đukanović je svo vrijeme pokušavao da održi dobre odnose sa Srbijom, jer tako to rade savjesni susjedi“, kaže za Danas Aleksandra Vuković, poslanica Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore.

„No, usljed sve vidljivijeg atakovanja na suverenost države Crne Gore i neskrivene pretenzije za prekrajanjem Balkana po nacionalističkim šavovima, odgovorio je onako kako odgovoran državnik, kome je prioritet očuvanje građanskog bića Crne Gore, mora i treba da odgovori. Predsjednik Vučić je, zamjenom teza, velikodržavne projekcije Srbije želio prikriti navođenjem navodnog crnogorskoga nacionalizma koji, ako i postoji, nikada nikog nije ugrozio i uvijek je bio na marginama crnogorske politike“.

„Neviđena propagandna ofanziva na predsjednika Đukanovića“, kaže Vuković, „koja dolazi iz Srbije i iznutra, jasno ukazuje na to da je za opake lovce u mutnim vodama velikodržavnih projekata i nacionalizama, naročito velikosrpskog, on najveća i nesavladiva brana“.

Otuda su, tvrdi sagovornica Danasa, crnogorske NVO i list Vijesti smislili „mantru o Đukanovićevom i Vučićevom simuliranom sukobu iz kojih obojica treba da izvuku političku korist. Nema govora o tome! Na djelu je nedjelo nacionalističke hidre kojoj iz glava ne izbija san o ‘homogenoj Srbiji’ ili ‘srpskom svetu’, a Đukanović, kao prije nekoliko decenija Miloševića, samo upozorava da će se to neslavno završiti“.

Srpski narod u Crnoj Gori, navodi Vuković, „štiti Ustav Crne Gore i jasna građanska profilacija politike DPS-a.

Nijedan narod u Crnoj Gori nema ekskluzivitet, a nijedan predsjednik susjedne države nema pravo da uređuje unutrašnje prilike u državi Crnoj Gori“.

Oštrina Đukanovićevog odgovora, ističe Vuković, „ne ukazuje samo na to da nema nikakvog dosluha između dvojice predsjednika, već i na to da Vučić sve više pokazuje da nema sluha za to da je Crna Gora kao suverena država odavno krenula putem euroatlantskih integracija i da je sa tog puta nikakva intrigarenja neće skrenuti, a to mu neko mora jasno saopštiti.

To sigurno neće učiniti Vučićevi saveznici iz Crne Gore koji nanose štetu i njegovom političkom imidžu i ugledu Crne Gore“.

Sa druge strane, Dragiša Janjušević, programski direktor Centra za političku edukaciju, kaže za Danas da ovakve razmjene riječi „više deluju kao politički marketing nego neki istupi sa državničkih pozicija i jednog i drugog.

Politički marketing u smislu homogenizacije Đukanovićevog biračkog tijela i očuvanja jedinstva njegove stranke jer nikšićki izbori su pokazali da je to jedan recept sa kojim se može očuvati stranka u smislu da ne ode u frakcionarstvo, cijepanje, struje“.

Đukanović gubi poziciju lidera u regionu što je neko već primijetio, kaže Janjušević.

„Tako da možemo to posmatrati iz dva ugla, sa partijskog i državnog. Smisao te priče je, po mom mišljenju, da Đukanović opet igra na staru dobru kartu provjerenu – nacionalna, državotvorna, identitetska – kartu koja i dalje produbljuje podjele u crnogorskom društvu. Kako se gube opštine u kojima je Demokratska partija socijalista bila na vlasti, tako je i partija pod pritiskom gubljenja biračkog tijela odnosno članova i mislim da mu je to jedini dobar recept i način da sačuva svoju stranku“.

Janjušević podsjeća da se „i Vučiću bliže izbori“.

„I on igra na identitetsku kartu koja mu je jako značajna i homogenizujuća. Mislim da odlično igraju političko-partijski ping pong i jedan i drugi držeći jednome i drugome sopstvene pozicije“, zaključuje Dragiša Janjušević.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.