BiH

Počelo drugo polugodište

Učenici u RS-u u osnovnim i srednjim školama uče kineski jezik

21/01/2019

Kineski jezik đaci će učiti u školama u Doboju i Istočnom Sarajevu te u drugim općinama gdje je za to iskazano opredjeljenje

U Republici Srpskoj (RS) danas je počela nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama.

Entitetska ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić rekla je da će se, s ciljem kreiranja obrazovanja po mjeri učenika, zajedno analizirati nastavni planovi i programi i prilagođavati potrebama savremenog društva.

-Učenici treba da steknu primjenljiva znanja, zahvaljujući kojima će po završetku srednje škole nastaviti dalje obrazovanje ili zasnovati radni odnos – dodala je ona.

Trivić je ranije potvrdila da će, u saradnji s Ambasadom Kine u Bosni i Hercegovini, u drugom polugodištu u pojedinim školama u RS-u početi izučavanje kineskog jezika.

Kineski jezik đaci će učiti u školama u Doboju i Istočnom Sarajevu te u drugim općinama gdje je za to iskazano opredjeljenje.

-To je dobar projekat – rekla je Trivić i podsjetila da su predstavnici kineske ambasade učestvovali u opremanju učionica i osigurali opremu kako bi se na adekvatan način odvijala nastava na kineskom jeziku.

Nastava u osnovnim školama u RS završava se najkasnije u petak, 21. juna, a za učenike završnog razreda četrnaest dana ranije.

U srednjim školama kraj školske godine je 14. juna, osim za učenike završnih razreda, koji će obrazovni proces završiti 17. maja 2019. godine.

Đaci umjetničkih škola nastavu završavaju 7. juna, osim maturanata kojima se završava školovanje 24. maja.

Proljećni raspust trajat će od ponedjeljka, 22. aprila do petka, 26. aprila 2019. godine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.