Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Učenici u Sarajevu idu na prijevremeni raspust zbog zagađenja?

BiH

Zagađenje u Zenici

Kolegij Gradskog vijeća Grada Sarajeva sa današnjeg sastanka uputio je apel nadležnim, te osnovnim i srednjima školama u Kantonu Sarajevo da pošalju učenike na prijevremeni školski raspust zbog enormnog zagađenja zraka.

Istovremeno Kolegij je uputio poziv roditeljima da, ukoliko su u mogućnosti, odvedu djecu na okolne planine, kako bi što više boravila na svježem i čistom zraku.

“Sarajevo se već dva mjeseca guši u smogu i magli. To je još jedan razlog više da ova gradska administracija snažno krene u realizaciju projekta izgradnje Trebevićke žičare, čime će ova oaza mira i zelenila u neposrednoj blizini grada, ponovno predstavljati značajan turistički i rekreativni centar Sarajeva”, navedeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Naglašeno je da će obnovom jednog od najvećih simbola Sarajeva, biti omogućeno da se za deset minuta stigne na Trebević koji s pravom nosi ime “pluća grada” s obzirom na najveću koncentraciju kisika u regionu.

“Stanovnici Sarajeva zaslužuju da se, nakon 25 godina, ponovo provozaju do olimpijskog Trebevića, nekada najomiljenijeg i najposjećenijeg sarajevskog izletišta”, ocjena je Kolegija Gradskog vijeća Grada Sarajeva.