Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dileri drogom pred Sudom BiH osuđeni na 15 godina zatvora

sud bih

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su optuženi Vlado Delić i Hasan Talić oglašeni krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

S tim u vezi, Sud je optuženom Vladi Deliću izrekao kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, a optuženom Hasanu Taliću kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

U izreci presude se, između ostalog, navodi da je optuženi Vlado Delić u vremenskom periodu od juna 2013. godine do januara 2014. godine na području Bosne i Hercegovine radi sticanja protivpravne imovinske koristi organizirao, a optuženi Hasan Talić postao član grupe za organizirani kriminal, sa ciljem neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prenosa, prevoza, držanja, posredovanja u daljoj međunarodnoj prodaji, slanja i isporuke opojnih droga marihuana, spid, heroin i kokain.

Sud je optuženog Vladu Delića oslobodio optužbe da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnih droga iz člana 195. stav 1. KZ BiH, tačka 1. oslobađajućeg dijela izreke presude / tačka 6. optužnice / i produženim krivičnim djelom krijumčarenje osoba iz člana 189. stav 1. KZ BiH, u vezi sa članom 54. KZ BiH i članom 26. KZ BiH, po tačkama 4. i 5. oslobađajućeg dijela izreke presude / tačke 10. i 11. optužnice /.

Sud je optuženog Hasana Talića oslobodio optužbe da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnih droga iz člana 195. stav 1. KZ BiH, tačka 1. oslobađajućeg dijela izreke presude / tačka 6. optužnice / i produženim krivičnim djelom krijumčarenje osoba iz člana 189. stav 1. KZ BiH u vezi sa članom 54. KZ BiH po tačkama 2, 3, 4 i 5 oslobađajućeg dijela izreke presude, i u vezi sa članom 26. KZ BiH po tačkama 4 i 5 oslobađajućeg dijela izreke presude / tačke 8, 9, 10 i 11 optužnice /.

Na osnovu člana 69. stav 1. tačka d), KZ BiH, a u vezi sa članom 74. KZ BiH, prema optuženima Vladi Deliću i Hasanu Taliću izriče se mjera sigurnosti oduzimanja predmeta.

Na osnovu članova 110. i 110a. KZ BiH od optuženog Vlade Delića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela.

U odnosu na optužene Sud je donio rješenje o produženju mjera zabrane (zabrana putovanja). Izrečene mjere mogu trajati dok za to postoji potreba, a najduže do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.