BiH

U 12 ISPRED VSTV-a

Udruženja “Dženan Memić” i “Put Pravde” predaju zahtjev za smjenu Tegeltije

30/11/2020

"VSTV treba da garantuje nezavisnost pravosuđa u BiH, a trenutno to ne radi. Zato je obaveza svih nas predstavnika građana, da reagujemo. Pozivamo i druga udruženja građana čiji su rad i ciljevi u službi građana i za dobrobit svih nas, borili se oni za nečiju pravdu ili ne", navodi se u objavi Udruženja "Dženan Memić"

Udruženja “Dženan Memić” i “Put Pravde” koja su nastala u borbi za otkrivanjem istine o ubistvu dva mladića Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banja Luke danas će u 12 sati predati zahtjev za ostavku predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije i svih članova VSTV-a.

“VSTV treba da garantuje nezavisnost pravosuđa u BiH, a trenutno to ne radi. Zato je obaveza svih nas predstavnika građana, da reagujemo. Pozivamo i druga udruženja građana čiji su rad i ciljevi u službi građana i za dobrobit svih nas, borili se oni za nečiju pravdu ili ne”, navodi se u objavi Udruženja “Dženan Memić”.

Zahtjev za smjenu uslijedio je nakon što je u četvrtak objavljen audiosnimak na kojem Tegeltija razgovara sa drugom članicom VSTV Milijanom Buha o imenovanju njene sestre za sudiju u jednom od sudova. Tegeltija “savjetuje” Buha kako da naprave taktiku i da sačuvaju njenu poziciju. Tegeltija i Buha su priznali da su vodili takav razgovor ali da “sve je čisto kao suza” jer to nije realizirano. Tegeltija je u petak kazao da taj audiosnimak nije autentičan i da je namontiran. Čak je kazao da je ugrožena njegova sigurnost u FBiH i Sarajevu. Za navodnu montažu snimka optužio je OSA-u.

Na objavljeni snimak regirali su iz Ambasade SAD, Delegacije EU, OHR-a, Zajedničkog koordinacionog tijela Udruženja sudija i tužilaca u Bosni i Herecgovini (ZKT) pozivajući VSTV da poduzme hitne i adekvatne korake. Iz ZKT-a traže održavanje hitne sjednice VSTV-a na kojoj će se uz prisustvo javnosti raspravljati o novonastaloj situaciji. Američka ambasada pozvala je nadležne institucije a posebno Ured glavnog državnog tužioca da ispita navode o korupciji. U još jednoj reakciji naveli su da je narušen integritet VSTV-a.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.