Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

Udruženja Mreža za izgradnju mira: I dalje smo svjedoci veličanja ideologija nastalih na fašizmu

Visual za Saopćenje za 9 maj

Prošle godine obilježena je 25. godišnjica od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a BiH je i četvrt stoljeća nakon, ostala zaglavljena u ozbiljnim strukturalnim problemima i nemogućnošću funkcionisanja

Udruženje Mreža za izgradnju mira, koalcija koja okuplja 218 članica, organizacija i škola iz čitave Bosne i Hercegovine, čiji je cilj izgradnja održivog mira, izdaje Saopćenje za javnost povodom 9.maja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

9.maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom u Evropi, u znak sjećanja na pobjedu nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu tj. završetak Drugog svijetskog rata ali se na ovaj dan obilježava i Dan Evrope koji označava početak stvaranja Evropske unije.

Nažalost i pored napora da se fašizam iskorjeni u Bosni i Hercegovini i dalje smo svjedoci veličanja ideologija nastalih na fašizmu, svjedočimo nazivima ulica, škola i studentskih domova koji nose imena fašista, a naše zgrade „krase“ murali posvećeni osuđenim ratnim zločincima. Pandemija COVID 19 i sveprisutni digitalni način komuniciranja sve više otvara prostor govoru mžnje i pozivanju na zločine iz mržnje prema drugom i drugačijem.

Prošle godine obilježena je 25. godišnjica od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a BiH je i četvrt stoljeća nakon, ostala zaglavljena u ozbiljnim strukturalnim problemima i nemogućnošću funkcionisanja, koji opstaju i hrane se strahom građana i građanki.

Nedostatak političke volje koči proces suočavanja s prošlošću i zacjeljivanja još uvijek svježih rana. Mnogi ratni zločinci još nisu kažnjeni, hiljade nestalih tokom rata i dalje se vode kao nestali a napredak u pružanju ratne odštete civilnim žrtvama rata teče sporo. Trenutni politički diskurs karakteriše: revizionizam, poricanje genocida, veličanje ratnih zločinaca i pokušaji podrivanja legitimiteta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Podjele po etničkim linijama u obrazovanju i dalje traju upozorila je Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope.

Udruženje Mreža za izgradnju mira povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, 9.maja ove godine želi posebno osnažiti i motivirati mlade okupljene oko omladinskih organizacija da kroz svoje polje djelovanja propagiraju antifašizam kao način života, temeljnu vrijednost, te na taj način obrazuju svoje vršnjake i pokažu da mladi žele bolje i da ne podržavaju retrogradne politike, ali i da daju primjer za buduće naraštaje o važnosti borbe protiv fašizma svaki dan i svakim svojim postupkom.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, Udruženje Mreža za izgradnju mira poziva vas da se kroz svoje aktivnosti i volonterske akcije uključite u njihovo obilježavanje i da se borite i dižete glas protiv fašizma i fašističkih retorika svaki dan.