Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zajedničko koordinaciono tijelo

Udruženja sudija i tužilaca podržala izmjene Zakona o VSTV-u

VSTV-5 (1)

Iz Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca BiH navode kako će im prioriteti biti i izbor članova VSTV-a u narednoj godini

Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini podržalo je nakon analize Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) kojeg je predložilo državno Ministarstvo pravde, ali i predložilo nekoliko načina da se Nacrt unaprijedi, saopšteno je danas.

Predsjednica ovog koordinacionog tijela Šeila Heljić, ujedno i predsjednica Udruženja tužitelja Federacije BiH, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže kako izmjene i dopune Zakona o VSTV-u nose potencijal da pokrenu proces unapređenja stanja u bosanskohercegovačkom pravosuđu u skladu sa preporukama i zahtjevima Evropske unije.

“Insistiramo da izvršna i zakonodavna vlast osiguraju najviše standarde integriteta, odgovornosti, nezavisnosti, nepristrasnosti, stručnosti i transparentnosti unutar pravosuđa. Pozivamo VSTV BiH, Ministarstvo pravde BiH, Vijeće ministara BiH te Parlamentarnu skupštinu BiH da bez odlaganja osiguraju građanima zakonska rješenja koja će biti u stanju vratiti povjerenje građana u pravosuđe”, navodi ona.

Izmjene zakona su krajnje nužan i pozitivan iskorak u jačanju odgovornosti i integriteta, kako članova Vijeća tako i nosilaca pravosudnih funkcija, te ispunjavanju preporuka iz Izvještaja eksperata o stanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini iz decembra 2019. godine.

“Moramo pronaći zajedno svi jedan kvalitetan stepen rješenja problema koje trenutno imamo. Tu mislim i na transparentniji rad i na veću saradnju sa medijima, ali i niz drugih problema trenutnih”, kaže Heljić.

Na posljednjoj sjednici VSTV-a BiH usvojena su mišljenja i prijedlozi izmjene Zakona, potvrdio je za BiRN BiH Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

“Usvojena su mišljenja i načelno smo saglasni sa Nacrtom zakona, ali imamo puno rezervi i sve su navedene u mišljenju koje ćemo objaviti u zapisniku”, govori on.

Finansijski izvještaji nosilaca pravosudnih institucija trebaju biti javno objavljeni i to je ono na što u svom osvrtu najviše pažnje posvećuje i Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca BiH. Heljić kaže da se objavi kartona niko ne treba protiviti, ali da sve decidno treba biti naglašeno u Zakonu.

“Po svim principima transparentnosti ti podaci trebaju biti javni, a upravo radi jačanja povjerenja i prije svega vraćanja povjerenja građana u ono što rade nosioci pravosudnih institucija”, navodi ona i dodaje kako im je zasmetalo rješenje da postupak provjere bude povjeren jednoj jedinici za integritet pri VSTV-u “koja će po usvajanju zakona, 45 dana nakon njega najkasnije, pravilnikom donijeti rješenje ko će biti njeni članovi”.

“Ukazali smo na to da se takve stvari ne smiju rješavati pravilnicima nego isključivo i jasno zakonom”, dodaje Heljić.

Iz Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca BiH navode kako će im prioriteti biti i izbor članova VSTV-a u narednoj godini.

“Ne možemo samo govoriti VSTV ne valja ili članovi nisu adekvatni. Mi ih biramo i moramo znati koga biramo i zato pozivam sve one koji se bave ovim radom, da u to budu uključeni”, kaže Heljić.

U izvještaju stručnjaka EU navodi se kako domaći političari duže od deceniju opstruišu usvajanje izmjena Zakona o VSTV-u i kako zastoj u izmjenama u Ministarstvu pravde traje od jula 2018. godine.

Zajedničko koordinaciono tijelo je istaknulo kako bi se poboljšanja u Nacrtu zakona mogla odnositi na jasnije definisanje uslova za razrješenje članova VSTV-a, bolje definisanje sukoba interesa, odgovornosti prema nastavku obavljanja funkcije u Vijeću zbog odgovornosti za disciplinski prekršaj, jasnijeg definisanja disciplinskih prekršaja sudija, smanjenje roka za pokretanje disciplinskog postupka protiv sudija i tužilaca sa sedam na pet godina, kao i da se kao nespojiva funkcija za sudije i tužioce navede i arbitraža “svim pravnim sporovima u kojima postoji nadležnost suda”.