Inicijativa prema entitetskim vladama

Udruženje “Freelance” u BiH traži mjere koje bi im olakšale krizu

FREELANCER-POSLOVI

Set privremenih olakšavajućih mjera kojaje ovo udruženje predložilo su su: omogućavanje  paketa zdravstvenih usluga svim fizičkim licima u FBiH koja nemaju zdravstveno osiguranje, prolongiranje roka  za uplatu poreza i doprinosa, snižavanje poreskih stopa na uplate iz inostranstva koje ostvaruju fizička lica koja se bave povremenim slobodnim, finansijska podršku porodicama u kojima su hranitelji porodica nezavisni radnici

Udruženje “Freelance” U BiH (UFUBIH) je podnijelo Inicijativu za uvođenje privremenih olakšavajućih mjera za fizička lica koja ostvaruju dohodak povremenim slobodnim aktivnostima, zbog štetnog uticaja pandemije koronavirusom na njihovo poslovanje, saopšteno je iz UFUBIH. Inicijativa je upućena Vladi Federacije BiH i Vladi Republike Srpske.

Set privremenih olakšavajućih mjera kojaje ovo udruženje predložilo su su:omogućavanje  paketa zdravstvenih usluga svim fizičkim licima u FBiH koja nemaju zdravstveno osiguranje,prolongiranje roka  za uplatu poreza i doprinosa, snižavanje poreskih stopa na uplate iz inostranstva koje ostvaruju fizička lica koja se bave povremenim slobodnim, finansijska podršku porodicama u kojima su hranitelji porodica nezavisni radnici.

U saopštenju se navodi da je u obraćanju vladama ukazano na postojanje problema koje ima i ova vrsta nove, sve brojnije radne snage u BiH. Osobe koje rade na globalnom tržištu su direktno pogođene novonastalom situacijom. Razlozi nastanka štete u poslovanju su mnogobrojni, a neki od njih su: zaraženi klijenti, smanjen broj projekata, otkazani događaji na kojima su trebali da rade, prestanak ugovorenih poslova, smanjena ponuda poslova, pad prodaje na globalnom tržištu, problem pronalaženja investitora, privatne poteškoće koje otežavaju rad npr. zatvaranjem vrtića i škola mame koje rade od kuće ne mogu preuzimati projekte zbog brige o djeci, i drugo, saopšteno je iz UFUBIH.