Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jačanje dijaloga

Udruženje Mreža za izgradnju mira dobitnik nagrade “Most za budućnost”

udruzenje mzim (1)

Peta uzastopna godina, grupa frankofonih ambasadora u Bosni i Hercegovini dodjeljuje priznanje “Most za budućnost”.

Udruženje Mreža za izgradnju mira, koalicija 217 organizacija i škola iz BiH, je ovogodišnja dobitnica frankofonske nagrade „Most za budućnost“ koju članovi frankonfonskih ambasadora i šefova misije u Bosni i Hercegovini dodijeljuju svake godine. Dodjela nagrade je upriličena u ponedjeljak ispred prostorija Udruženja Mreža za izgradnju mira.

Izjava grupe frankofonskih ambasadora i šefova misija u Bosni i Herecgovini:

Mi, članovi Grupe frankofonskih ambasadora i šefova misija u Bosni i Hercegovini, dolazimo iz različitih kultura, raširenih širom svijeta. Međutim, dvije stvari nas ujedinjuju: dijelimo naklonost prema ovoj zemlji Bosni i Hercegovini i, iz različitih razloga, isti jezik na kojem, prije svega, govorimo zajedničkim jezikom. Željeli bismo istaknuti i nagraditi napore koji idu u ovom smjeru.

Ove godine, peta uzastopna godina, grupa frankofonih ambasadora u Bosni i Hercegovini dodjeljuje priznanje “Most za budućnost”. Ovo priznanje ima za cilj javno nagraditi pojedince ili grupe za uzoran način kojim su se bavili pitanjem dijaloga među kulturama i kulturom dijaloga u ovoj multi-zajednici i multikulturnoj zemlji. Ovom simboličnom nagradom željeli bismo pokazati da postoji volja za izgradnjom mostova između različitih zajednica u Bosni i Hercegovini i da je to sasvim prirodno.

Odlučili smo da ove godine uručimo priznanje „Most za budućnost“ „Mreži za izgradnju mira“.

“Mreža za izgradnju mira”, osnovana je na inicijativu Gorana Bubala. U 2010. godini mreža uključuje više od 200 organizacija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, radeći na projektima u tako bitnim oblastima kao što su dijalog između zajednica i između različitih religija i ljudskih prava, općenito, s posebnom pažnjom na prava žene i one iz osetljivih grupa kao što su osobe u pokretu i LGBTI osobe.

Sve članice „Mreže za izgradnju mira“, svaka u svom polju, dijele isti cilj: učvrstiti trajni mir u Bosni i Hercegovini. Civilno društvo igra ključnu ulogu u jačanju mira u Bosni i Hercegovini: mreža „Mreža za izgradnju mira“ pružila je nevladinim organizacijama koje su njegove članice platformu za dijalog, razmjenu i koordinaciju koja je omogućila jačanje njihovog djelovanja. Mreža je takođe posvećena izgradnji konstruktivnog dijaloga i razmjene između zajednica, kako bi se prevladale rane iz prošlosti.

Naše priznanje nosi naslov „Most za budućnost“: ovaj naslov savršeno opisuje značenje aktivnosti koje provodi „Mreža za izgradnju mira“, jer okuplja organizacije koje djeluju u interesu svih građana ove zemlje, bez obzira na njihovo porijeklo i pripadnost, pomažući tako „izgraditi mostove“ između zajednica i ojačati njihovo razumijevanje oko zajedničkih ciljeva.

Stoga smo sretni i počašćeni što možemo zahvaliti „Mreži za izgradnju mira“ u okviru dana Frankofonije, kako bismo proslavili univerzalne vrijednosti koje su nam vazne za dijalog, mir, saradnju, solidarnost i održivi razvoj, stoji u zajedničkoj izjavi.