formirana dva predmeta

UDT VSTV-a formirao predmet nakon svjedočenja sudije Nedeljka Tabakovića

nedeljko tabakovic

Formirani su predmeti u vezi s javnim nabavkama, borbom protiv korupcije i navodima sudije Nedeljka Tabakovića o zloupotrebama CMS-a u Osnovnom sudu u Brčko distriktu

S. DEGIRMENDŽIĆ

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH formirao je dva predmeta koji se odnose na svjedočenja pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu u Bosni i Hercegovine, saznaje Fokus.ba.

ANONIMNE PRIJAVE

Naime, Komisija je od Ureda tražila očitovanje o tome da li su postupili po njihovim ranijim zaključcima koji su se odnosili na to da se transkripti određenih svjedočenja, a koja upućuju na to da je u određenim slučajevima u vezi s javnim nabavkama i borbom protiv korupcije, kao i upotrebi sistema za automatsko upravljanje predmetima (CMS) u Brčko distriktu bilo zloupotreba.

Faksimil odgovora UDT-a VSTV-a Komisiji: Formirana dva predmeta

Konkretno, Uredu su upućeni transkripti dijelova svjedočenja Đenana Salčina, bivšeg direktora Agencije za javne nabavke BiH i Hasima Šabotića, direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a koji su na sjednici 2. jula prošle godine između ostalog govorili i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, te o odbijanju određenih tužitelja da postupaju po anonimnim prijavama za korupciju.

Ured je naveo da u ovom slučaju već poduzimaju i određene istražne radnje.

Također, Komisija je Uredu na dalje postupanje dostavila kompletan tonski zapis svjedočenja sudije Nedeljka Tabakovića  iz Osnovnog suda u Brčko distriktu, sa sjednice od 7. decembra prošle godine. Sudija Tabaković je naime pred Komisijom iznio šokantne podatke između ostalog i o tome da u Osnovnom sudu u Brčko distriktu predmete uopšte ne bira CMS, nego se sudije za određene predmete, prema njegovim tvrdnjama “namještaju podobnima”.

Iz Ureda su Komisiju obavijestili da su i u ovom slučaju formirali predmet.

– Na osnovu zaključka od 7. decembra formiran je predmet. Uredu je dostavljen dodatni dopis sudije Tabakovića uložen u ovaj predmet kao relevantni dio transkript. Zakonski rok za rješavanje pritužbi propisan članom 72.st.1 Zakona o VSTV-u je dvije godine, ali Ured nastoji da sve pritužbe budu riješene u što kraćem roku. Sve radnje Ureda su povjerljive prirode kako je propisano članom 70. St.1 zakona o VSTV-u pa Vas o istim ukoliko to smatrate potrebnim možemo obavijestiti na zatvorenoj sjednici Komisije – naveli su iz UDT-a VSTV-a.

PRVE ISTRAGE

Inače, ovo su prvi slučajevi  pokretanja istraga o iskazima svjedoka koji su govorili pred Istražnom komisijom o stanju u pravosuđu. Od maja prošle godine od kada je ova komisija počela s radom saslušani su brojni svjedoci, mahom nositelja pravosudnih funkcija.

Privremenu istražnu komisiju osnovao je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sa ciljem da istraži stanje u pravosudnim institucijama u državi, s posebnim osvrtom, na sposobnost Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) da sudjeluje u procesima neophodnim na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Osim Damira Arnauta, koji predsjedava Komisijom, članovi Komisije su još parlamentarci Zlatan Begić, Branislav Borenović, Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Dragan Mektić i Mira Pekić.

Ova komisija ima veliku podršku u radu predstavnika međunarodne zajednice u BiH, ali i američkog kongresa.