Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada SBK

Ugostiteljski objekti od sutra poslužuju goste samo na terasama

kafici (1)

Potebno je ograničiti broj osoba koje sjede za istim stolom na četvero, a ukupan broj gostiju ne može biti veći od 20

Ugostiteljski objekti u Srednjobosanskom kantonu od srijede će goste moći posluživati samo na terasama i drugim otvorenim prostorima, dok će kretanje građanima biti zabranjeno od 20 sati do pet sati ujutro.

Na prijedlog kantonalnog Kriznog štaba, ove mjere je u utorak usvojila Vlada SBK, a bit će na snazi do 9. aprila.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš kazao je novinarima da su u posljednja tri dana, od posljedica covida-19, preminule 23 osobe, te da su bolnice gotovo popunjene.

– U protekle četiri sedmice imamo pogoršanje epidemiološke situacije. Radi se o velikom prilivu pacijenata u bolnice, koje su prebukirane, pa smo zato insistirali na pojačanju mjera. Imamo 150 hospitaliziranih, koji su pozitivni na covid-19, ali i značajan broj ljudi koji su u izolaciji i imaju razvijenu kliničku sliku, ali im testiranjem još nije potvrđeno da su pozitivni. Rezultat toga je i da imamo zauzete sve uređaje koji pomažu najtežim pacijentima, poput onih za neinvazivnu ventilaciju i repiratora – kazao je Karakaš.

U odluci, koju je Vlada danas usvojila, među ostalim, je navedeno da se “zabranjuje usluživanje jela i pića u ugostiteljskim objektima, koji će moći posluživati goste samo na terasama, odnosno drugim otvorenim prostorima, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera”.

– Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje dva metra. Potebno je ograničiti broj osoba koje sjede za istim stolom na četvero, a ukupan broj gostiju ne može biti veći od 20. Zabranjuje se izvođenje muzike uživo, kao i usluživanje gostiju koji ne sjede za stolom – navedeno je u odluci.

Hotelima je dopušteno u zatvorenom prostoru posluživati samo svoje goste, a u slučaju nepoštivanja donesene mjere će, kako je rečeno, biti izricane mjere privremene zabrane rada.

Ministar zdravstva SBK Anto Matić kazao je novinarima da je, uz one koje se odnose na ugostiteljske objekte, Vlada danas usvojila i set mjera za druge privredne djelatnosti.

Na upit novinara o detaljima tih mjera, Matić je rekao da će one biti objavljene na web stranici Vlade SBK, dodajući da one “ne donose nikakve zabrane, nego preciznije definiraju rad pojedinih djelatnosti”.

– Odnose se na rad frizerskih salona, sportskih cenatara, teretana, trgovina, objekata za organiziranje igara na sreću, kao i na organiziranje svadbih i svih drugih proslava. Uvodi se malo stroži oblik ponašanja. Moramo djelovati jer ne možemo dozvoliti da nam se dogodi da naši građani trebaju njegu, a da nema mjesta u bolnicama – kazao je Matić, naglasivši da se usvojene mjere odnose na sve, pa tako i na vjerske skupove i manifestacije.

Prema podacima objavljenim na www.covid-19.ba, u SBK trenutno ima 656 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.