Danas zasjeda ad hoc tijelo

Ugovori za nabavku vakcina još nisu potpisani, Zavod čeka dokumentaciju

banja luka vakcinacija (1)

Saznajemo da je kompanija Krajinagroup zatražila dodatni rok jer očekuju od ruskog proizvođača Sputnika V povratne informacije nakon što su poslali u Rusiju pismo namjere koje je potpisao Fadil Novalić, premijer FBiH

Kanton Sarajevo je prema podacima evropskih nadležnih institucija prvi po broju umrlih od Covid 19 u Evropi, a vlasti u BiH uprkos stalnom pogoršanju epidemiološke situacije ne mogu da se konsoliduju i situaciju stave pod kontrolu. Godinu dana od početka pandemije Kanton Sarajevo je promijenio dvije vlade, posljednju prije nešto više od dva mjeseca, a glavni grad još uvijek nema ni izolatorija dok iz dvije bolnice u Sarajevu poručuju da su im kapaciteti puni.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Neizvjesno je kada će stići i prve vakcine protiv Covid 19 i u vezi s tom nabavkom se već podigla velika prašina i pojavile su se tvrdnje da Zavod za javno zdravstvo FBiH opstruira tu nabavku, što su oni u muđuvremenu demantirali.

Ono što je činjenica jeste da su se federalne vlasti kasno uključile u nabavku vakcina, a Vlada FBiH nakon što su mjesecima u javnost odašiljane informacije da entiteti ne mogu nabavljati vakcine protiv Covid 19, odjednom se prije sedam dana dosjetila da formira ad hoc tijelo koje će pozvati veleprometnike lijekovima da iskažu interes za nabavku vakcina.

Kada je komisija obavila razgovor sa predstavnicima zainteresiranih firmi i dostavila spisak potencijalnih uvoznika vakcina iz Rusije, Vlada FBiH je odabrala dvije firme, Krajinagroup iz Banja Luke, koja je vakcine Sputnik V već nabavljala za entitet Republika Srpska i MGM Farm iz Kaknja koja je u razgovorima s ad hoc tijelom, kako saznajemo najavila da vakcine može nabaviti za tri dana.

Vlada FBiH je nakon toga, u petak dostavila pisma namjere Zavodu za javno zdravstvo čiji je direktor Davor Pehar i na čelu ad hoc tijela za nabavku vakcina.

Na osnovu pisama namjere s dobavljačima je trebao biti potpisan ugovor, ali je Zavod od dvije navedene firme tražio dokumentaciju koja je podrazumijevala dokaze da imaju prethodne garancije od proizvođača vakcina da će one biti i isporučene, potom dokaz o kvaliteti vakcina i dokument o roku isporuke i količini vakcina. Do subote, do kada je bio rok prema informacijama iz Zavoda, ta dokumentacija nije dostavljena, niti do jutros do 11 sati kada je bio krajnji rok.

Saznajemo da je kompanija Krajinagroup zatražila dodatni rok, jer očekuju od ruskog proizvođača povratne informacije nakon što su poslali u Rusiju pismo namjere koje je potpisao Fadil Novalić, premijer FBiH.

U međuvremenu, za danas je ponovo zakazana sjednica ad hoc tijela za nabavku vakcina, jer su se javile još tri firme, među kojima su „Bosnalijek“ i Medipmex da nabave vakcine, a kojima bi u tom slučaju također trebalo odobriti pisma namjere iz Vlade FBiH.

Iako su iz Vlade FBiH onog trenutka kada su najavili da će uplatiti 12 miliona KM za nabavku prvih količina vakcina požurili skinuti sa sebe svaku odgovornost tvrdeći da je sad sve do Zavoda za javno zdravstvo i da će ukoliko Davor Pehar, direktor Zavoda ne potpiše ugovore s dobavljačima biti smijenjen, o toj opciji se za sada ne govori konkretnije.

Ono što je činjenica, jeste da su se federalne vlasti kasno upustile u proces nabavke vakcina, dok su se u RS s tom nabavkom počeli baviti znatno ranije i u taj entitet već su stigle određene količine vakcina Sputnik V.

Također, državni nivo je potpuno zakazao kada je nabavka vakcina u pitanju i evidentno je da nisu učinjeni maksimalni i pravovremeni napori da se ispune uvjeti za uvoz vakcina u našu zemlju.

Činjenica je i da vlasti na svim nivoima umjesto da se bave rješavanjem problema, vode međusobne ratove i odgovornost prebacuju jedni na druge, dok građani umiru i zdravstveni sistem se nalazi pred potpunim kolapsom.

Pogoršanje epidemiološke situacije u BiH, naročito u Kantonu Sarajevo, zahtijeva koordinaciju i međusobnu saradnju svih kriznih štabova i nivoa vlasti, a ne politička prepucavanja kojima građani svjedoče u vrijeme dok dnevno umire desetine ljudi.

Dio odgovornosti je svakako i na građanima koji ne poštuju epdemiološke mjere i otežavaju ionako alarmantno stanje.

Jer, ukoliko se sa stanjem u BiH uporedi ono u regiji i Evropi gdje se već uveliko provodi imunizacija, jasno je da je i prema ocjenama stručnjaka i u situaciji kada počne vakcinacija potrebna provedba mjera i oprez građana.

Mušija: Previše bi nam bila još jedna afera

Firma MGM Kakanj koja je jedna od dvije izabrane kompanije za uvoz vakcina Sputnik V u Federaciju BiH, zatražila je dodatni rok od 48 sati za potpisivanje ugovora, potvrdio je za N1 direktor Mensur Mušija.

“Zbog veoma velikog pritiska javnosti, a naročito medija, zatražili smo dodatnih 48 sati za potpisivanje Ugovora. Ne želimo da napravimo grešku koja bi mogla ugroziti bilo čiji rad i ikoga dovesti u nezgodnu situaciju. Molimo vas da nas razumijete. Previše bi nam bilo da dobijemo još jednu aferu”, kazao je Mušija za N1.