Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ugroženi ljudski životi: Etažni vlasnici iz zgrada kradu hidrantska crijeva

pozar-sarajevo003

Početkom prošle godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u požaru su smrtno stradale dvije osobe jer vatrogasci nisu mogli koristiti hidrant zbog nefunkcionalnosti mreže.

Skoro godinu dana poslije protivpožarna zaštita u pojedinim zgradama glavnog grada BiH nije ništa bolja.

Kako je za Fokus.ba potvrđeno u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS brojni su problemi i dalje prisutni, zbog čega su ugroženi ljudski životi.

“Veliki problem u zgradama je problem otuđenja protivpožarne opreme, a nije rijetka pojava da sami etažni vlasnici iz zgrade otuđuju hidrantska crijeva”, kazala je za Fokus.ba Vildana Brdarić, portparol Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Inspektori u stambenoj oblasti uočili su da je glavni problem nabavke i održavanja protivpožarne opreme u zgradama finansijske prirode. Riječ je protivpožarnim aparatima, crijevima iz hidrantske mreže i hidrantskoj mreži.

“Veliki broj zgrada koje održavaju izabrani upravnici ima negativan saldo pa je samim tim onemogućena nabavka adekvatne i kvalitetne protivpožarne opreme. Problem nedostatka sredstava na računu etažnih vlasnika za nabavku protivpožarne opreme se rješava na način da etažne vlasnike kreditira upravnik zgrade ili da etažni vlasnici uzimaju pozajmicu od upravnika ili na način da isti podignu kredit kod komercijalne banke”, navela je Brdarić.

Prema Zakonu o stvarnim pravima u Federaciji Bosne i Hercegovine za stanje u zgradi sa svim njenim zajedničkim dijelovima i uređajima u koje spada i protivpožarna oprema su odgovorni etažni vlasnici koji su vlasnici svojih stanova i suvlasnici zajedničkih dijelova zgrade, a upravnici zgrade su samo firma koja održava zgradu po nalogu etažnih vlasnika.

“U cilju rješavanja problema iz protivpožarne zaštite na nivou Kantona Sarajevo neophodno je uspostavljanje saradnje predstavnika Civilne zaštite Kantona Sarajevo i upravnika Kantona Sarajevo. Inspekcija iz stambene oblasti zvanično je početkom juna 2017. godine iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS prešla u nadležnost Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, gdje djeluje pri Inspektoratu urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije”, zaključila je Brdarić.

U prošloj godini zabilježene su i brojne pritužbe građana na upravitelje koji nisu spremni da rješavaju nagomilane probleme u zgradama.

Opozicioni zastupnici u Skupštini KS prošle godine su od nadležnog Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS tražili hitne mjere koje će pomoći stanarima i upraviteljima.