Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUP RS

Uhapšen nakon što je napao policajce u pratnji Salkića

ramiz salkic

Lice ih je fizički napalo dok su isti bili u pratnji potpredsjednika RS Ramiza Salkića, koji se nalazio iza njih. Licu G.N. je izdat prekršajni nalog po članu 24. Zakona o javnom redu i miru

Policijskim službenicima Policijske stanice Bratunac predato je u nadležnost lice G.N. iz Bratunca koje su ispred biračkog mjesta Repovac u Bratuncu lišili slobode policijski službenici Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Lice ih je fizički napalo dok su isti bili u pratnji potpredsjednika RS Ramiza Salkića, koji se nalazio iza njih. Licu G.N. je izdat prekršajni nalog po članu 24. Zakona o javnom redu i miru”, saopšteno je iz MUP-a RS.

Štabu MUP-a RS “Izbori 2020” od 15 do 19 časova prijavljeni je i da je Policijskoj stanici Banjaluka – Obilićevo pristupio građanin A.M. i prijavio da su mu na biračkom mjestu rekli da je prijavljen za glasanje iz inostranstva.

“Navedeni tvrdi da je prije mjesec dana, provjerom preko SMS poruke dobio obavijest da glasa u prostorijama Osnovne škole ‘Petar Petrović Njegoš’ gdje je glasao i na prethodnim izborima. O navedenom obaviješten dežurni tužilac OJT Banjaluka koji se izjasnio da se radi o KD ‘Povreda biračkog prava'”, navodi se u saopštenju.

Policijskoj upravi Banjaluka obratio se S.B., predsjednik Izborne komisije u Osnovnoj školi “Branko Radičević” na glasačkom mjestu broj 1 i prijavio da ga je lice D.O. (posmatrač političke stranke Poligraf) pokušao fizički napasti u čemu je spriječen od prisutnih u sali. Nakon toga mu je, kako tvrdi, isti prijetio da će ga napasti posle zatvaranja biračkog mjesta. Policijski službenici su na licu mjesta i preduzimaju mjere i radnje na utvrđivanju činjeničnog stanja.

“U Policijsku stanicu Višegrad pristupile su lica K.R. i E.R., nastanjene u Višegradu i prijavile da im je 9. novembra lice K. O. uzeo lične karte i iste dao K.E. i J.H. iz Višegrada. Prema njihovim izjavama lične karte od istih su uzeli radi navodne dodijele donacije u vidu građevinskog materijala i ovaca od strane njima nepoznate organizacije. O događaju upoznat dežurni tužilac OJT I.Sarajevo koja je ovlastila policijske službenike na preduzimanju istražnih mjera i radnji u cilju dokumentovanja navedenog događaja, nakon čega će se izjasniti o kvalifikaciji predmetnog djela”, stoji u saopštenju.

U saopštenju iz MUP-a RS navodi se da se Policijskoj stanici Derventa obratio se predsjednik Opštinske izborne komisije Derventa C.A. da je lice N.T. pokušao da nakon glasanja na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “19. april” u glasačku kutiju ubaci falsifikat glasačkog materijala, dok je orginalni primjerak, prema njegovim riječima, isti zadržao kod sebe. Policijski službenici su obavili razgovor sa N.T. koji je potvrdio da je greškom pokušao da ubaci sporni glasački materijal, kao i da je greškom u džep jakne stavio originalni glasački materijal koji je poslije predao licu M.S u Derventi. Policijska stanica Derventa je obavještena od predsjednika Opštinske izborne komisijje C.A. da mu je lice M.S. predao sporni glasački materijal. O događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj koji se izjasnio da se radi o KD “Uništavanje izbornih isprava”.

“U Policijsku stanicu Pale pristupio je A.K. sa Pala i prijavio da ga je prethodno na prostoru stare Željezničke stanice na Palama zaustavilo vozilo u kojem su se nalazila četiri lica i koji su ga ugurali u vozilo i odvezli, nakon čega su ga pitali za koga će glasati. Nakon toga ga je, kako je rekao, lice K.P. udarilo. U toku je rad po ovoj prijavi, a o događaju je obavješten dežurni tužilac OJT Istočno Sarajevo koji se izjasnio da se radi o krivičnim djelima ‘Protivpravno lišenje slobode’ i ‘Nanošenje tjelesne povrede'”, stoji u saopštenju.

Policijskoj stanici Trebinje N.G. iz Trebinja prijavio je da mu je je blizni biračkog mjesta kod OŠ “Sveti Vasilije Ostroški” u Trebinju lice Nj.Š. uputilo prijetnje koje su kod njega izazvale osjećaj ugroženosti. O dogđaju je obavješten dežurni tužilac OJT Trebinje koji se izjasnio da nema elementa krivičnog djela Policijski službenici su lice Nj.Š. izdali prekršajni nalog po članu 11. Zakona o javnom redu i miru.

Policijskoj stanici Bratunac obratila se N.N.S., iz Bratunca koja je dostavila tri odvojene pisane prijave u kojima se ukazuje na kršenje Izbornog zakona BiH. Po naprijed navedenim prijavama postupljeno je od strane policijskih službenika i o navodima prijava upoznat je dežurni tužilac OJT Bijeljina, koji je naložio da se po prijavama dostave izvještaji o preduzetim mjerama i radnjama.

“Policijskoj stanici Milići prijavljeno da je u mjestu Dubnički Most ispred biračkog mjesta u Osnovnoj školi došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane I.S. iz Milića na taj način što je na biračko mjesto došao u vidno alkoholisanom stanju i počeo da psuje i vrijeđa. Nakon upozorenja od strane policijskog službenika, isti se oglušio i nastavio sa vrijeđanjem te pokušao da uđe na biračko mjesto, nakon čega je u lišen slobode. Licu uručen prekršajni nalog, zbog počinjenog prekršaja iz člana 7. i 24. Zakona o javnom redu i miru RS”, navodi se u saopštenju.

Osim toga Policijskoj stanici Osmaci obratio se N.P. iz Osmaka i prijavio policijskog službenika PS Osmaci Č.M., da na izbornom mjestu Rakino Brdo, u uniformi prisiljava glasače da glasaju za SNSD, a da je jedno od lica S.H. Odmah po zaprimanju prijave obavješten je dežurni tužilac OJT Bijeljina koji je naložio da se svi svjedoci ovog događaja saslušaju u svojstvu svjedoka, kao i policijski službenik i da se preduzmu sve mjere i radnje na dokumenotvanju ovog događaja, te da se OJT Bijeljina dostavi Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjma.