BiH

Tužilaštvo BiH

Uhapšeno osam bivših pripadnika Vojske RS-a zbog ubistva oko stotinu civila

16/12/2021
Foto: Ilustracija

Navedeni osumnjičeni nekadašnji su komandanti i pripadnici Vojekse RS, a osumnjičeni su za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e, u više gradova, izvršili su lišenje slobode osam osumnjičenih osoba.

Navedeni osumnjičeni nekadašnji su komandanti i pripadnici Vojekse RS, a osumnjičeni su za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja, javlja Tužilaštvo BiH.

Zločini se odnose na ubistvo oko stotinu osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciju u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do 2 godine života.

U počinjenom zločinu, ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve.

Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga.

U okviru rada na predmetu Tužiteljstvo BiH ostvarilo je dobru i intenzivnu suradnju sa SIPA BiH i OSA BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.