Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ujednačava se koeficijent za penzije, svi će imati istu osnovicu?!

penzije

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je usvojila izvještaj o radu Interresorne radne grupe za izradu teksta izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambena – oslobodilačkog rata i Prijedlog zakona uputila u Parlament po hitnom postupku, a na zahtjev poslaničkih klubova oba parlamentarna doma.

Kako je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade izjavio ministar za pitanja boraca i invalida odbramebno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, namjera je ispraviti nepravdu nanesenu važećim zakonom jednoj kategoriji penzionera i utvrditi jednak tretman za sve.

Iz Predstavničkog doma i Doma naroda FBiH, pojasnio je Bukvarević, iz poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije i delegatskog kluba Hrvata, Vladi je upućen zahtjev da se očituje o incijativi za izmjenu i dopunu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju, koja nalaže da se korisnicima prava na ove penzije vrati nivo prava koja su imali prije donošenja zakona, tj. prava koja su imali po uredbama 1.,2. i 3.

-Predlagačima izmjena i dopuna, u vrijeme tih uredbi ponuđeno je prijevremeno povoljnije penzionisanje pod određenim povoljnijim uslovima. Oni su prihvatili i penzionisali se. Mnogi od njih su mogli nastaviti s radom do redovnih uslova za penzionisanje po zakonu o PIO. Međutim, u sistemu se dešava donošenje Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju, kojim se predlagačima izmjena i dopuna mijenja sistem penzionisanja i po tom novom sistemu, većina njih je značajno izgubila na nivou prava, a manji broj dobio veća prava nego prije – naveo je Bukvarević.

Ministar Salko Bukvarević

Ministar Salko Bukvarević

U pravnoj praksi, kako je dodao, ovo je dosada nezabilježen slučaj da se ljudi penzionišu a da im se nakon toga mijenjaju uslovi penzionisanja i određuje penzija drugačije od uslova koji su prihvatili u momentu potpisivanja ugovora o penzionisanju.

Inrerresorna radna grupa, koja je imenovana po zaključku Federalne vlade, izradila je tekst izmjena i dopuna te u tom tekstu, osigurala vraćanje nivoa prava korisnicima od prije donošenja novog zakona.

U prijedlog je uključena i presuda Ustavnog suda, kojom je u procesu penzionisanja dozvoljeno, osim pisanih dokumenata, koristiti ostala dokazna sredstva.

-Vlada se opredijelila za jednu od varijanti ponuđenih od Interresorne grupe, koja ne traži dodatna sredstva već ozakonjenje istog isplatnog koeficijenta za sve korisnike po ovom zakonu, redovne i povoljnije penzije – rekao je Bukvarević.

Kako je naveo, trenutno postoje tri koeficijenta: 1,8 za redovne, 1,4 za penzionere koji su otišli po osnovu Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova porodica te Zakona o službi u Vojsci u FBiH, kaoi i koeficijent 1 za korisnike po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju.

-Dakle, imamo nepravdu raspodjele koeficijenata; kazali smo da su to zaslužni građani, da su dobili prijevremenu povojniju penziju jer su bili pripadnici oružanih snaga, boračkih kategorija, a samo je kod njih ‘zakovan’ koeficijent 1 – kazao je ministar.

Utvrđivanjem istog isplatnog koeficijenta za sve korisnike penzija, zaključio je, bila bi izvršena raspodjela postojećih sredstava iz Fonda PIO tako da se ne traže dodatna sredstva i osigura ravnopravnost i jednak pristup prema svim penzionerima, redovnim, vojnim, boračkim.