Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH usvojila mjere za stabilizaciju Fonda PIO

vlada fbih

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na 53. sjednici, koja je završena u Sarajevu, usvojila izvještaj o radu Interresorne radne grupe za izradu teksta izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambena­oslobodilačkog rata i Prijedlog zakona uputila u Parlament na usvajanje po hitnom postupku, a na zahtjev poslaničkih klubova oba parlamentarna doma.

Na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, data je saglasnost za izmjenu Pravilnika o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu i Revizorskog tima za koordinaciju. Izmjenom je, u cilju efikasnijeg i bržeg obavljanja poslova kontrole zakonitosti na terenu, za koji su zaduženi revizorski timovi, omogućeno da u slučaju potrebe broj revizorskih timova za kontrolu, sa sadašnjih sedam, bude povećan do deset.

Nakon što je danas razmatrala plan aktivnosti i konkretnih mjera s ciljem finansijske konsolidacije penzijskog sistema Federacije BiH, Vlada FBiH je zadužila poreske obveznike u većinskom državnom vlasništvu, javna preduzeća i javne ustanove da, u roku od 15 dana, izrade program plaćanja zaostalih neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i to tako da u svakoj od naredne tri godine bude naplaćena po jedna trećina neplaćenih obaveza. Također im je naložena striktna provedba Zakona o doprinosima, kako bi bilo zaustavljeno neplaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Vlada je zadužila Federalni zavod PIO da izradi program smanjivanja troškova svog fukcionisanja i naložila mu da sredstva od doprinosa i drugih izvora, uključujući i vlastite prihode, troši isključivo za isplatu penzija i materijalne troškove.

Danas je prihvaćen deseti tromjesečni izvještaj o provedbi Projekta registracije nekretnina u FBiH za razdoblje od 1. januara do 31. marta 2016. godine, te dopušteno korištenje sredstava s posebnog transakcijskog računa za financiranje predviđenih aktivnosti.

Projekt registracije nekretnina financiran je kreditnim sredstvima Svjetske banke i njegova ukupna vrijednost za Federaciju BiH iznosi 17,4 miliona dolara.

Federalna vlada donijela je Odluku kojom odobrava pokretanje postupka finansijske konsolidacije privrednog društva „Rudstroj” d.d. Kakanj sa stopostotnim učešćem privatnog kapitala koji obuhvata izmirenje dugovanja ovog privrednog društva nastalih zaključno do 30.9.2013. godine u ukupnom iznosu od 1.314.948,05 KM.

Vlada FBiH danas je upoznata o realizaciji aktivnosti Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u okviru Projekta unapređenja poslovnog okruženja i pristupa tržištu u Bosni i Hercegovini, te konstatirala da je, u cilju realizacije aktivnosti iz ovog projekta, potrebno izraditi tekst Prednacrta zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.