pad zagađenja

Ukinuta epizoda “Pripravnost” na području Kantona Sarajevo

Sarajevo je jedan od najzagađenijih gradova na svijetu, te iz gustog smoga jedino izvire TV toranj Hum
03.12.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sarajevo je jedan od najzagadjenijih gradova na svijetu, te iz gustog smoga jedino izvire TV toranj Hum. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana na području Kantona Sarajevo se očekuju povremene padavine, te vjetar promjenjive jačine, što će pogodovati zadržavanju povoljne situacije

S obzirom na trendove pada koncentracija zagađujućih PM10 čestica u zraku, kao i prognozirane vremenske prilike, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nad provođenjem Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, ukinulo je epizodu “Pripravnost” na području Kantona Sarajevo.

Sporiji pad koncentracija ovog polutanta bilježi se na mjernim mjestima Ilijaš i Vogošća, ali s obzirom na trenutne vremenske prilike poboljšanje kvaliteta zraka nastavit će se i na ovom području.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana na području Kantona Sarajevo se očekuju povremene padavine, te vjetar promjenjive jačine, što će pogodovati zadržavanju povoljne situacije. Povremeno se očekuju slabije temperaturne inverzije koje mogu dovesti do osicilacija u koncentracijama PM10, uz povećanje vrijednosti, uglavnom u večernjim satima.

Stanje kvaliteta zraka za područje Kantona Sarajevo se prati putem stranice Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Objavljeni podaci se prikupljaju sa referentnih mjernih stanica kojima rukovode stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo KS i predstavljaju najvjerodstojniji i relevantan izvor podataka o kvaliteti zraka.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda se mogu vidjeti i indeksi kvaliteta zraka, ali oni se odnose na 24-satne vrijednosti i nisu relevantni za ocjenu trenutnog stanja.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka i meteorološke prilike, te o svemu tome blagovremeno informisati javnost, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.