Ukinuta prvostepena presuda u predmetu protiv Azre Miletić

BiH

azra miletic
Foto: I. Kralj

Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 6. aprila 2018. godine rješenje od 20. marta 2018. godine kojim je uvažena žalba braniteljica optužene Azre Miletić te je ukinuta presuda Suda Bosne i Hercegovine od 3. augusta 2017. godine i određeno održavanje pretresa.

Istim rješenjem, vođenje krivičnog postupka protiv optužene Azre Miletić, koji se vodio pred Sudom Bosne i Hercegovine, prenijeto je na mjesno nadležni Općinski sud u Sarajevu. Apelaciono vijeće je donijelo odluku o prenošenju vođenja postupka na mjesno nadležni sud, shodno odredbi člana 27. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, utvrđujući da u ovom konkretnom predmetu postoje „važni razlozi“, koji opravdavaju prenošenje vođenja postupka.

Vijeće je posebno utvrdilo da je prenošenje vođenja postupka na drugi sud neophodno kako zbog procesnih prava optužene tako i zbog očuvanja vanjskog utiska o nepristrasnosti i nezavisnosti Suda Bosne i Hercegovine.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 03. augusta 2017. godine optužena Azra Miletić oglašena je krivom da je počinila krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, te joj je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci. Istom presudom, optuženoj je izrečena i mjera oduzimanja predmeta, a od optužene je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to novčani iznos u visini od 3.000 eura na način da je optužena obavezana da u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude uplati iznos od 3.000 eura odnosno njegovu protuvrijednost izraženu u konvertibilnim markama.

Takođe, optuženoj je izrečena mjera sigurnosti zabrane vršenja poziva – nosioca pravosudne funkcije u trajanju od tri godine, od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere sigurnosti. Optužena je obavezana na plaćanje troškova krivičnog postupka.

Nasuprot navedenom, optužena Azra Miletić oslobođena je od optužbe da bi, radnjama opisanim u oslobađajućem dijelu izreke prvostepene presude, počinila krivično djelo kršenje zakona od strane sudije.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo BiH zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvaži žalbu kao osnovanu i ukine prvostepenu presudu Suda BiH, odredi održavanje pretresa na kojem će pravilno i potpuno utvrditi činjenično stanje, te optuženu oglasiti krivom i za krivično djelo kršenje zakona od strane sudije.

Protiv navedene presude žalbu su zajedno izjavile i braniteljice optužene Azre Miletić, i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno, odnosno nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu uvaži i pobijanu presudu preinači tako da se optužena oslobodi optužbi, odnosno da pobijanu presudu ukine i održi pretres pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Dana, 20. marta 2018. godine održana je javna sjednica pred vijećem Apelacionog odjeljenja na kojoj su tužilac i braniteljice optužene usmeno iznijeli navode žalbe, te izjavili da u cjelosti ostaju pri istaknutim žalbenim prigovorima, a optužena se pridružila navodima braniteljica, uz kratki osvrt na žalbu i provedeni prvostepeni postupak. Na kraju, stranke su iznijele dostavljene odgovore na žalbe ostajući kod svojih prijedloga.

Vijeće Apelacionog odjeljenja donijelo je odluku kako je navedeno, nalazeći da će se u postupku koji će biti proveden pred Općinskim sudom Sarajevo otkloniti učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, nakon čega će sud biti u mogućnosti donijeti na zakonu zasnovanu presudu.