BiH

u mjestu sućeska

Umrla Kada Ramić koja je u genocidu u Srebrenici izgubila četiri sina

04/12/2020

Dženaza majci Kadi Ramić biće klanjana sutra, 5. decembra, nakon podne-namaza u mjesnom mezarju u Sućesci

Kada Ramić iz Sućeske umrla je noćas u svom rodnom mjestu nedaleko od Srebrenice. Tokom rata i genocida u Srebrenici, majci Kadi Ramić ubijena su četiri sina – Sabit, Dževad, Džemo i Mehmedalija.

Sabit je poginuo tokom rata, a Dževad, Džemo i Mehmedalija nisu uspjeli preći put smrti u julu 1995. godine. Identifikovani su i ukopani u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Kada Ramić se među prvim povratnicima vratila u Sućesku gdje je živjela sa kćerkom Redžijom i unucima. Njenoj kćerki Redžiji je ubijen suprug u genocidu, iza kojeg su ostala djeca Sedina, Sedin, Admir i Sabit, koji je dobio ime po jednom od ubijenih amidža.

Više od 25 godina Kada je tugovala i živjela od uspomena na svoje sinove. Kako je govorila, svaki dan je “gledala staze po kojima su se oni kao djeca igrali”.

“Živim da se sjećam, oplakujem i uzdišem. Ne znam ni kako je insan živ nakon svega. Živi se jer se mora. Sabit je poginuo u toku rata, a Dževad, Džemo i Mehmedalija nikad nisu došli, iako sam se nadala da će makar jedan doći. Našli smo ih, i ukopani su njih trojica u Potočarima. Sanjam ih često, učim im Fatihu, Jasin. Nisam ja jedina koja je izgubila sinove, mnoge su majke izgubile sinove. Svakom je njegova bol najteža, svakog njegova rana najviše boli”, govorila je majka Kada Ramić.

Dženaza majci Kadi Ramić biće klanjana sutra, 5. decembra, nakon podne-namaza u mjesnom mezarju u Sućesci.

Na bolji svijet je preselila Kada Ramić iz Sućeske

Kadi Ramić su u ratu i tokom genocida ubijena četiri sina Sabit,…

Posted by Adem Mehmedovic on Četvrtak, 3. decembar 2020.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.