Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavili Dokument

Predstavljene mjere rada nove Vlade KS, prioriteti zdravstvo i obrazovanje

dadsad

Zastupnik Damir Marjanović kazao je da će biti formirano novo Ministarstvo za visoko obrazovanje i nauku, ali da neće doći do širenja administracije

Radna grupa koju su činili predstavnici stranaka Četvorke (NIP, Naša stranka, SDP BiH, NBL) i samostalnih zastupnika u Skupštini KS predstavila je danas Sporazum nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo koji će biti i program djelovanja nove Vlade KS koja će biti uskoro formirana.

Haris Bašić iz Naroda i pravde kazao je da je to obavezujući dokument za novu Vladu KS.

– Vjerujemo da je ovo vrijedan pokušaj revitalizacije KS u situaciji kada smo svi na različite načine uzdrmani pandemijom koronavirusa, kazao je Bašić.

On je kazao da je sada situacija puno teža nego 2018. godine kada su pravili Vladu Šestorke. Jedan dio se odnosi na zdravstvo i sve ono što bi u kratkoročnim i dugoročnim mjerama trebalo realizovati.

Doktor Haris Vranić, predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP BiH govorio je o mjerama za zdravstvo koji su sačinili predstavnici zdravstvenih savjeta ovih stranaka.

– Kratkoročne mjere se odnose koje će biti sprovodiive do kraja mandata ove nove Vlade, a dugoročne bi se mogle sprovesti u naredne četiri godine. Prva tačka ovih kratkoročnih mjera je provođenje cjelokupnog Akcionog plana u skladu za zaključcima Skupštine KS iz mjeseca agusta, potpuna informatizacija i uvezivanje javne i privatne ustanove u KS. Izbacuje se čuvena rečenica „put pacijenta“. Broj timova porodične medicine će se uskladiti sa brojem stanovnika. Namjera nam je da djeci besplatno nabavimo aparate za mjerenje glukoze za djecu. Rebalans budžeta ZZO KS s ciljem pravične raspodjele sredstava. Sprovoditi aktivan nadzor rada Ljekarske komore KS, kazao je Vranić.

Zastupnik Damir Marjanović kazao je da će biti formirano novo Ministarstvo za visoko obrazovanje i nauku, ali da neće doći do širenja administracije.

Predstavnik NBL-a Mirza Batalović također je govorio o ulaganju u nauku kako bi se sredstva mogla koristiti za naučno-istraživački rad.

Cijeli sporazum pogledajte na ovom LINKU.