najavili novu pomoć

UN i WHO zabrinuti stanjem kapaciteta za prijem zaraženih koronom u BiH

ukc rs

S obzirom na to da se pribiližava početak nove školske godine, ističu važnost da se pojača podrška za fleksibilne i inovativne aranžmane učenja, koji će zaštiti zdravlje i blagostanje učenika, učitelja, roditelja i zajednica

UN i Svjetska zdravstvena organizacija /WHO/ zabrinute su popunjavanjem kapaciteta zdravstvenih ustanova širom BiH zbog rasta broja oboljelih od virusa korona, te su poručile da se radi na dostavljanju dva miliona komada zaštitne opreme i da se ne smije dozvoliti da se ljekari i ostalo medicinsko osoblje sami bore sa krizom.

Rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald i šef Kancelarije WHO u BiH Viktor Olšavski smatraju da BiH, uprkos svemu, još može da ostvari ravnotežu između zaštite javnog zdravlja i obezbjeđivanja ekonomskog oporavka, uključujući nastavak turističkih i drugih aktivnosti važnih za razvoj.

U tom pogledu, kako je istaknuto u zajedničkoj izjavi, važno je da se obezbijedi pružanje zdravstvene njege i usluga u slučajevima koji nisu u vezi sa virusom korona.

S obzirom na to da se pribiližava početak nove školske godine, ističu važnost da se pojača podrška za fleksibilne i inovativne aranžmane učenja, koji će zaštiti zdravlje i blagostanje učenika, učitelja, roditelja i zajednica.

Oboje su saglasni da su napori BiH na početku epidemije bili efikasni, te su ukazali da su potrebna i ulaganja u oporavak, sa fokusom na podršku onima koji su najviše pogođeni ili ugroženi krizom.

“Uz velikodušnu podršku mnogih međunarodnih donatora, i uz solidarnost sa zdravstvenim vlastima i radnicima, UN su kroz Razvojni program /UNDP/ i stručnost WHO dostavile više od dva miliona komada lične zaštitne opreme. Trenutno se radi na dostavljanju još dva miliona”, navodi se u saopštenju.

Mekdonaldova i Olšavski podsjećaju da je dostavljeno i više od 40.000 testova i blizu 15.000 zaštitnih odijela, uz aparate za obradu testova, ventilatore, EKG i rendgen aparate.