Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Univerzitet Džemal Bijedić Mostar na svoj 39. rođendan promovirao 863 diplomanta

13/02/2016

Univerzitet Džemal Bijedić Mostar na svoj 39. rođendan iznjedrio je 863 akademska građanina. Na centralnoj svečanosti u sportskoj dvorani u USRC Midhat Hujdur Hujka danas je promovirano 842 diplomanata od kojih je prema bolonjskom procesu diplomu dobilo 662 bachelora, 93 magistra struke i 87 magistara nauka, a narednog tjedna promovirat će se 21 doktor znanosti.

Uručivši diplome ovjerene akademskim zvanjem rektor Univerziteta Sead Pašić je čestitao svim studentima, ali i njihovim roditeljima i profesorima, navodeći kako je samo uručenje diploma najsvečaniji trenutak u ispunjenju misije ove visokoškolske ustanove.

“Za sve diplomante i članove njihovih obitelji ovo je izuzetno važan trenutak ispunjen zadovoljstvom i ponosom. Međutim današnje uručenje diploma značajno je i za nas nastavnike i suradnike i sve uposlenike fakulteta i univerziteta. Promoviranjem ove kao i svih prethodnih generacija mi iskazujemo ispunjenost društvene uloge Univerziteta kao i našu spremnost i sposobnost da ostvarimo sve ciljeve koji su postavljeni pred visoko obrazovanje, a prije svega to su razvijanje i prenošenje znanja, vještina i sposobnosti kroz nastavu i naučnoistraživački rad i kroz razvoj svakog pojedinačnog studenta i društva u cjelini”, kazao je rektor Pašić.

U okviru Univerziteta djeluje osam fakulteta sa 5.200 studenata na 26 studijskih programa na prvom ciklusu i 20 na drugom ciklusu studija, i nastavni proces pokriva 240 nastavnika i suradnika te administrativnog i tehničkog osoblja u stalnom radnom odnosu, te 150 vanjskih suradnika.

U međunarodnoj saradnji imaju nekoliko značajnih projekata. Uspješnu saradnju su ostvarili u projektu razmjene studenata sa turskim univerzitetima kroz program Mevlana. Sve više studenata i nastavnika odlazi na univerzitete izvan BiH, ali i onih koji iz inostranstva dolaze u Mostar provesti određeno vrijeme.

“Nastojimo da budemo fleksibilni i da tržištu rada ponudimo svake godine neke nove studijske profile tako smo u protekloj godini oformili dva nova studijska programa. To su poslovna informatika i konverzacijska biologija i ekologija, a za ovu godinu planiramo uvesti dizajn interijera i zdravstveni studij”, s ponosom je kazao rektor Pašić.

Program obilježavanja 39 godina rada Univerziteta Džemal Bijedić Mostar koji je započeo 8. veljače 2016. godine će biti nastavljen i narednog tjedana, a završava u subotu 20. veljače 2016. godine na Ekonomskom fakultetu svečanom promocijom doktora znanosti s početkom u 11 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.