Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Univerzitet Džemal Bijedić Mostar na svoj 39. rođendan promovirao 863 diplomanta

BiH

mostar studenti (10)

Univerzitet Džemal Bijedić Mostar na svoj 39. rođendan iznjedrio je 863 akademska građanina. Na centralnoj svečanosti u sportskoj dvorani u USRC Midhat Hujdur Hujka danas je promovirano 842 diplomanata od kojih je prema bolonjskom procesu diplomu dobilo 662 bachelora, 93 magistra struke i 87 magistara nauka, a narednog tjedna promovirat će se 21 doktor znanosti.

Uručivši diplome ovjerene akademskim zvanjem rektor Univerziteta Sead Pašić je čestitao svim studentima, ali i njihovim roditeljima i profesorima, navodeći kako je samo uručenje diploma najsvečaniji trenutak u ispunjenju misije ove visokoškolske ustanove.

“Za sve diplomante i članove njihovih obitelji ovo je izuzetno važan trenutak ispunjen zadovoljstvom i ponosom. Međutim današnje uručenje diploma značajno je i za nas nastavnike i suradnike i sve uposlenike fakulteta i univerziteta. Promoviranjem ove kao i svih prethodnih generacija mi iskazujemo ispunjenost društvene uloge Univerziteta kao i našu spremnost i sposobnost da ostvarimo sve ciljeve koji su postavljeni pred visoko obrazovanje, a prije svega to su razvijanje i prenošenje znanja, vještina i sposobnosti kroz nastavu i naučnoistraživački rad i kroz razvoj svakog pojedinačnog studenta i društva u cjelini”, kazao je rektor Pašić.

U okviru Univerziteta djeluje osam fakulteta sa 5.200 studenata na 26 studijskih programa na prvom ciklusu i 20 na drugom ciklusu studija, i nastavni proces pokriva 240 nastavnika i suradnika te administrativnog i tehničkog osoblja u stalnom radnom odnosu, te 150 vanjskih suradnika.

U međunarodnoj saradnji imaju nekoliko značajnih projekata. Uspješnu saradnju su ostvarili u projektu razmjene studenata sa turskim univerzitetima kroz program Mevlana. Sve više studenata i nastavnika odlazi na univerzitete izvan BiH, ali i onih koji iz inostranstva dolaze u Mostar provesti određeno vrijeme.

“Nastojimo da budemo fleksibilni i da tržištu rada ponudimo svake godine neke nove studijske profile tako smo u protekloj godini oformili dva nova studijska programa. To su poslovna informatika i konverzacijska biologija i ekologija, a za ovu godinu planiramo uvesti dizajn interijera i zdravstveni studij”, s ponosom je kazao rektor Pašić.

Program obilježavanja 39 godina rada Univerziteta Džemal Bijedić Mostar koji je započeo 8. veljače 2016. godine će biti nastavljen i narednog tjedana, a završava u subotu 20. veljače 2016. godine na Ekonomskom fakultetu svečanom promocijom doktora znanosti s početkom u 11 sati.