Žurnal

Unosni poslovi advokata Kadrije Kolića: Uposlenik KM Tradea uređuje i nadzire stranicu firme Patrio!

kadrija (1)

Firma Patrio preregistrovana je za sadašnje djelatnosti krajem januara ove godine

Advokat Kadrija Kolić, suvlasnik firme KM Trade iz Visokog, poslao je na adresu Žurnala reakciju u kojoj tvrdi da ni on ni njegova firma nemaju bilo kakve povezanosti sa firmom Patrio iz Visokog.

– U Vašem tekstu sa Privrednim društvom „Patrio“ Visoko, dovodite u vezu mene kao advokata gospodina Fahrudina Solaka uz zlonamjerne zaključke i pitanja da iza Privrednog društva „Patrio“ d.o.o. stoji advokat Kadrija Kolić.

I pored činjenice da imate jasne dokaze iz dostupnih javnih registara, iste ignorišete i istim tekstom pokušavate mi implicirati moju vezu sa firmom „Patrio“ i eventualnim privrednim odnosima koje ispostavlja isti privredni subjekt, stoji u njegovom reagovanju.

Podsjetimo, firma Patrio preregistrovana je za sadašnje djelatnosti krajem januara ove godine. Početkom pandemije dogovorila je milionske poslove sa Federalnom upravom civilne zaštite koju je vodio Fahrudin Solak, aktuelni klijent advokata Kolića. Putem ove firme sarajevska Općina Centar nabavila je termalne kamere za 40.000 maraka.

Firma KM Trade i njen suvlasnik Kadrija Kolić negiraju veze sa firmom Patrio. Sudeći prema tim tvrdnjama, potpuna je slučajnost da je početkom februara firma Patrio, koja nema veze za KM Trade, registrovala domenu patrio.ba, a da je kao administrator navedena osoba sa mail adresom firme KM Trade!? To praktično znači, kako su za Žurnal objasnili IT stručnjaci, da će uposlenik KM trade-a uređivati, samim tim i nadzirati stranicu firme Patrio!

KM trade se ne bavi uslugama kreiranja i održavanja web stranice, ali ipak baš ona je administrator firmi Patrio, sa kojom podsjetimo, “nikakve veze nema”.

Mnogo je slučajnosti u “čudesnom svijetu biznisa” koji se oslanja na bužetski novac raznih institucija u Bosni i Hercegovini.

Slučajnost je da je advokat Kadrija Kolić suvlasnik firme KM Trade koja je prema podacima FIA-e prošle godine imala 12,5 miliona prihoda i približno 2,5 miliona dobiti i koja posluje sa nizom državnih institucija.

Slučajnost je da advokat Kolić ima suvlasnički udio u još tri firme, Bosanskoj fabrici municije (BAF) Sarajevo, Bosanskoj fabrici alata (BTF) Goražde te Pobjeda Technology Goražde (PTG).

Akta.ba

Također je slučajnost da je on uporedo i član Nadzornog odbora fabrike namjenske industrije Unis-Ginex iz Goražda koja je u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Sase.ba

Dok sudjeluje u upravljanju ovim preduzećem namjenske industrije FBiH, Kadrija Kolić kao suvlasnik privatnih firmi dobija sredstva iz federalnog budžeta namijenjenog firmama namjenske industrije. Tako je njegov PTG putem resornog ministarstva posljednje dvije godine dobio 570.000 maraka za nabavku opreme, iako je PTG imao 18 miliona prihoda i dobit od 330 hiljada maraka.

Federalnom premijeru Fadilu Novaliću i resornom ministru Nerminu Džindiću, naravno, sve navedene slučajnosti ne predstavljaju problem, jer su istovremeno i oni kao federalni funkcioneri, naravno sasvim slučajno, suvlasnici firmi koje posluju sa namjenskom industrijom u vlasništvu Federacije. Džindić je sa kćerkama Fadila Novalića suvlasnik “Termo Metal Resist”, dok je Novalić suvlasnik firme NT-Watt Novi Travnik, smještene u krugu tvornice namjenske industrije BNT.