vanredna sjednica

Unsko-sanski kanton od danas u finansijskoj blokadi

skupstina usk – fena 1 (1)

Nekadašnjoj političkoj većini predvođenoj zastupničkim klubovima Narodnog evropskog saveza (NES) i Socijaldemokratske partije (SDP) inače onemogućeno je djelovanje zbog teške bolesti jednog od skupštinskih zastupnika

Višemjesečno nepostojanje jasno definirane političke većine u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) od danas je uslovilo financijsku blokadu ovog kantona. Na jučerašnjoj vanrednoj skupštinskoj sjednici ponovo je samo 15 od 30 zastupnika podržalo Odluku o privremenom financiranju do kraja marta, što je bilo nedovoljno za njeno usvajanje.

Kantonalna vlada je odmah nakon toga usvojila Informaciju premijera Mustafe Ružnića (NES) o Odluci o privremenom financiranju USK, kao i Odluci o privremenom financiranju Kantonalne službe za zapošljavanje. Time je premijer Ružnić ovlašten i da navedene informacije uputi Uredu visokog predstavnika (OHR) i ambasadama Vijeća za provedbu mira, od kojih se traži da snagom svog autoriteta nametnu donošenje odluka, odnosno deblokiraju rad institucija u Unsko-sanskom kantonu.

-Još jedan pokazatelj šta se sve radi u borbi i potjeri za vlašću. Opstruira se zakonski osnov, što je Odluka o privremenom financiranju kantona, odnosno svjesno se izaziva potpuna financijska blokada, kriza u institucijama USK, kao i onemogućava isplata plata budžetskim korisnicima. Sasvim je jasno da se preko plata budžetskim korisnicima želi doći do vlasti, što je nepojmljivo čak i za nas. Vlada je zbog svega toga još jučer zasjedala, pokrenula određene procedure koje su u našim ovlastima, te se u pokušaju deblokade kantona obratila nadležnim institucijama – kazao je premijer USK-a.

Vlada USK-a traži da OHR nametne odluku o privremenom finansiranju

Nekadašnjoj političkoj većini predvođenoj zastupničkim klubovima Narodnog evropskog saveza (NES) i Socijaldemokratske partije (SDP) inače onemogućeno je djelovanje zbog teške bolesti jednog od skupštinskih zastupnika. Tako je spomenuta koalicija ostala na broju od 15 zastupnika, dok je na trenutnoj, uslovno rečeno opozicionoj strani – devet zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), po jedan zastupnik Naše stranke, Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK), te nezavisni zastupnici Ekrem Prošić i Rasim Kantarević. Preostala zastupnica Laburističke stranke Edina Abdić Pleho nije u kalkulacijama niti jedne političke opcije s pretenzijama za formiranje većine.

Podsjetnik kako je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici ipak jednoglasno usvojena Odluka o privremenom financiranju Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja. Time su deblokirana sredstva za funkcioniranje zdravstvenih ustanova, odnosno isplatu zaostalih plata zdravstvenim radnicima.

Sjednici je prethodila i konferencija za novinare zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke, Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK), te dvojice navedenih nezavisnih zastupnika Ekrema Prošića i Rasima Kantarevića. Osim podrške predloženoj Odluci o privremenom financiranju ZZO USK, tu je najavljena i realna mogućnost skorog formiranja novog – manjinskog saziva kantonalne vlade koju bi predvodila Socijaldemokratska partija (SDP).

-Dogovorili smo se da idemo u smjeru promjena, s obzirom da je trenutna situacija nedopustiva. Na prvom mjestu moraju biti naši građani i financijska deblokada kantona, a naš prvi zajednički korak je upravo glasanje za Odluku o privremenom financiranju ZZO USK. Razgovarali smo s predstavnicima građanski orijentiranih stranaka i nezavisnim zastupnicima. Mislim da je sastanak bio izuzetno konstruktivan i da je svima jasno kako je najvažnije deblokirati kanton, te našim sugrađanima omogućiti funkcioniranje institucija i da budu plaćeni za svoj rad. Saradnju ćemo ponuditi svim strankama koje participiraju u kantonalnoj skupštini – izjavila je zastupnica Naše stranke Vildana Alibabić.

Takvu opciju ili mogućnost formiranja manjinske vlade predvođene građanski orijentiranim strankama, još prošle sedmice predložilo je devet članova Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), koji će je prema njihovim riječima podržati, bez participacije u istoj.