Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kriza dostigla vrhunac

Vlada USK-a traži da OHR nametne odluku o privremenom finansiranju

mustafa ruznic

Opozicija u Skupštini USK-a nije htjela podržati odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine, a ranije su odbili podržati i prijedlog i nacrt budžeta

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Nepunih devet mjeseci do općih izbora u BiH, politička kriza u Unsko-sanskom kantonu je dostigla vrhunac. Od sutra, 1. februara, nema mogućnosti za bilo kakvo servisiranje obaveza iz budžeta USK-a, jer Kantonalna skupština danas nije usvojila Odluku o privremenom finansiranju USK-a.

Iako su zastupnici iz skupštinske većine, njih 15, i to iz NES-a i SDP-a, te jedan nezavisni zastupnik glasali za ovu odluku to nije bilo dovoljno da ona bude usvojena, jer 14 zastupnika opozicije, nije htjelo podržati ovu odluku.

Zbog ovih okolnosti, Vlada USK je danas održala sjednicu na kojoj je ovlastila premijera Mustafu Ružnića da uputi informaciju visokom predstavniku u BiH, koji je do sada ovakve situacije rješavao usvajanjem odluka o privremenom finansiranju ili o njihovom produžavanju.

Takav akt je i otišao prema OHR-u, te se očekuje odgovor iz Ureda visokog predstavnika na situaciju u USK, zbog koje najviše trpe budžetski korisnici, među kojima je i veliki broj onih iz socijalnih kategorija.

Inače, Vladajuća većina u USK-a, kako je to ranije za Fokus pojasnio Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK-a, ima u svojim redovima još jednog zastupnika, ali on zbog zdravstvenih razloga već duže vrijeme ne može učestvovati u radu Skupštine, te zbog toga i nema prohodnosti skoro nikakvih materijala koji u Vladu USK-a dođu pred zastupnike.

Glavni uvjet opozicije za podršku finansijskim dokumentima u USK-a , među kojima je i Budžet i koji nije prošao ni u prijedlogu, niti u nacrtu, na nedavnoj sjednici Skupštine, bio je i jeste ostavka aktuelne Vlade na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem.

Ružnić je više puta ponovio da su njegov i mandati drugih ministara na raspolaganju, te da oni koji traže ostavku Vlade u svakom trenutku, ukoliko imaju 16 potpisa skupštinskih zastupnika, mogu preuzeti vlast u tom kantonu.

SVI BI U VLAST

U međuvremenu SDA je ponudila prijedlog i podršku SDP-u da formira ekspertsku ili manjinsku vladu, a sudeći prema današnjoj press konferenciji koju je SDP USK održao s poslanicima tzv. „četvorke“ u toj skupštini, a koju čine zastupnici Naše stranke, Pomaka i dva nezavisna poslanika, SDP je raspoložen za ulazak u vlast s novim partnerima.

No i ova opcija je krajnje neizvjesna i realizacija ovakvog plana nosi sa sobom određene rizike, ne samo za SDP koji u svakom trenutku može naići na otkazivanje podrške SDA, ukoliko im ne budu ispunjavane želje u Skupštini USK ili ako im se ne svidi ono što dođe pred Skupštinu, nego i za građane USK-a koji bi ponovo najviše ispaštali zbog eventualno nove krize.

Kako god se „okrene i obrne“ sa svojih devet poslanika, SDA bi ponovo faktički vladala iz sjene, jer je jasno da bi proceduru prolazilo samo ono što njima odgovara.

“KO JE S ĐAVOLOM TIKVE SADIO…”

I dok se prema stavovima KO SDP-a ne krije raspoloženje da bi rado predvodili novu vladu USK-a , jedan visoki zvaničnik SDP-a u Sarajevu, koji za sada želi ostati anoniman, kada je u pitanju saradnja s SDA za Fokus kaže da „ko je jednom s đavolom tikve sadio, teško da može opet“.

Ali, s obzirom na to da su dosadašnja dešavanja na političkoj sceni u BiH do sada bezbroj puta pokazala da je sve moguće, ne bi bilo iznenađenje da i u ovom slučaju dođe do koaliranja SDP-a i NS sa SDA, pa makar ono bilo i neformalno.

Jasno je da cjelokupnu situaciju dodatno komplikuje činjenica da je ova 2022. godina izborna i da svi politički akteri smatraju da bi im startne pozicije za ulazak u izbornu kampanju bile bolje ukoliko su dio vlasti, te se stoga ne štede sredstva da se svi domognu tih pozicija.

S druge strane, ova vrsta političkog hazarderstva u „nevakat“ zvan izborna godina, a u smislu stvaranja neprincipijelnih koalicija , u ranijim godinama je pokazala da se baš i ne sviđa biračima, naročito onima koji nemaju „kratko pamćenje“ i da od njega oni koji su i kratkoročno profitirali, dugoročno su izgubili.